»Domoljub ne poziva k linču religij ali ras«

Na Poljani pri Prevaljah proslava v spomin na zadnje boje 2. svetovne vojne na evropskih tleh. Tanja Fajon slavnostna govornica.

Objavljeno
14. maj 2016 14.55
Poljana 2016
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Prevalje - »Vse preveč je podleganja stereotipnim in populističnim glasovom, vse preveč je ogibanja pred drugimi in ograjevanja pred drugačnimi. In vse to se vse prevečkrat dogaja pod krinko domoljubja,« je na proslavi Svobodi in miru, na prizorišču zadnje bitke druge svetovne v Evropi, na Poljani pri Prevaljah, dejala evropska poslanka Tanja Fajon. 

Več sto zbranim iz vse Slovenije je dejala, da domoljub ni tisti, ki za vsako ceno brani nespremenljivost in se upira novostim. »Domoljub ni nestrpen in ne poziva k linču religij, ras ali drugače mislečih. Domljub je tisti, ki zna v izzivih sodobnega sveta poiskati priložnost, način in moč, da v svoji okolici in v sodelovanju z drugimi ustvarja pogoje za svobodo, mir in sožitje za vse,« je na Koroškem poudarila Tanja Fajon.

Slavnostna govornica je pozvala ljudi, naj nikar ne dopustijo, da bi jih zastrupile nacionalistične retorike: »Ne nasedajmo skrajnim pogledom. Ne delimo se. Kakršnikoli in od koderkoli - smo le ljudje, ki si delimo isti svet, ki želimo mir za svoje otroke, svobodo za razvijanje misli, sožitje za prijetno življenje.«

Prepričana je, da smo Slovenci premalo objektivni, ko ocenjujejo kako živijo: »Videla sem veliko delov sveta. Govorila sem s toliko različnimi ljudmi, soočila sem se z mnogimi lepimi, a žal tudi s številnimi travmatičnimi zgodbami. Verjemite, da je Slovenija še vedno lepa dežela dostojnega življenja in Evropa je pojem blagostanja.«

Matic Tasič, prevaljski župan, je rekel, da se morajo ljudje razbremeniti zgodovinskega spomina. »Dajmo polet razvoju! Prihodnost je v miru, spravi in sožitju,« je prepričan Tasič.

V kulturnem programu so nastopili dijaki ravenske gimnazije. »Mladim moramo dati možnost, da sodelujejo na različnih ravneh prizadevanja k dobrim,« je menil njihov ravnatelj Davorin Benko.

Prireditev na Poljani so organizirali Združenje borcev za vrednote NOB Mežiške doline v sodelovanju z Združenjem veteranov vojne za Slovenijo območja Mežiške doline, policijskim veteranskim društvom Sever za Koroško in koroškimi občinami.