Dosežen kompromis o plačah medicinskih sester

Predstavniki vlade in sindikatov v zdravstveni negi so podpisali aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi.

Objavljeno
24. november 2011 12.05
Posodobljeno
24. november 2011 12.22
Di. Z., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
Di. Z., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana – Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Dorjan Marušič in predstavniki sindikatov so se strinjali, da je podpis aneksa le prvi korak k reševanju problema sester, ki opravljajo zahtevnejša dela od njihove izobrazbe. Poudaril je, da je zakon o zdravstveni dejavnosti, ki ga je ministrstvo pripravilo, a je zastal zaradi padca vlade, ta problem reševal. »Vseeno pa z današnjim aneksom pomembno premikamo problematiko naprej,« je dodal.

Po včerajšnjih pogajanjih je kompromisna rešitev – srednje medicinske sestre bodo prejemale 80 odstotkov plačila za delo, ki sodi na njihovo področje, 20 odstotkov pa za dela, ki jih privzemajo s področja dejavnosti diplomiranih medicinskih sester – opredeljena. Veljala bo za zaposlene v intenzivni negi, na kirurgiji, tudi za te, ki delajo na dializi in v patronažni službi.

»Prvi oreh smo strli, nadaljevanje bo sledilo,« je včeraj po  pogajanjih s predstavniki ministrstva za zdravje dejal prim. Matija Cevc, predsednik Sindikatov v zdravstvu Pergam.

Aneks je bil ključni razlog za prekinitev stavke. A predstavniki stavkajočih so šele naknadno ugotovili, da ta dokument ne daje nikakršnih zagotovil za korektno vrednotenje dela srednjih medicinskih sester, ki opravljajo delo diplomiranih medicinskih sester.

Za sistemsko ureditev bo potrebna sprememba zakona o zdravstveni dejavnosti. Sicer pa Cevc opozarja na potrebo po natančni preverbi vsebine izobraževalnih programov zdravstvene nege ter vzpostavitvi jasnih standardov in normativov, »saj na tem področju trenutno vlada popolna zmešnjava«. Za najprej predvideno dodatno izobraževanje vseh srednjih medicinskih sester bi bilo namreč treba odšteti približno1,2 milijona evrov.