Doslej odirali trgovce, zdaj bodo več plačevali vsi

Da Celje pri trgovskih centrih ne bo prikrajšano za pol milijona evrov, hiti nov odlok sprejeti še letos.

Objavljeno
09. december 2016 18.01
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Po odloku o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ) Mestne občine Celje (MOC) je Finančna uprava RS (Furs) prodajnemu centru Baumax ob Kidričevi cesti za leto 2015 zaračunala približno 250.000 evrov nadomestila. »Finančno ministrstvo je kot pritožbeni organ odmero znižalo za približno štirikrat,« pravi Simona Marko, takratna odvetnica Baumaxa. Baumaxu je uspelo tudi z drugimi pritožbami zaradi nadomestil v Celju in vsakič mu je bil odmerjen nekajkrat nižji znesek.

Furs jim je nezakonito visoka nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč odmerjal po odloku MOC. Da so pretirano visoke odmere poljubne in brez podlag v občinskem odloku, je ugotovilo tudi upravno sodišče (UpS).

Na občini zdaj hitijo pripravljati spremembe odloka. Če ga namreč ne bodo spremenili še letos, bo mestni proračun prihodnje leto samo zaradi trgovskih centrov ostal brez najmanj pol milijona evrov prihodkov. Župan Bojan Šrot je za 20. december sklical novo zasedanje mestnega sveta, kjer bodo odlok predvidoma sprejeli po hitrem postopku. V njem bodo popravili merila za izračun NSUZ, a ker se po razsodbah UpS na občini boji tožb trgovskih centrov, bodo nadomestilo povišali za vse, tudi za stanovanja. Glede možnih tožb v celjskih trgovskih centrih sicer molčijo, menda o njej razmišljajo tudi v največjem nakupovalnem središču, City Centru ob Mariborski cesti.

Občina pobere osem milijonov nadomestila

Prejšnjo različico odloka bi moral mestni svet obravnavati že 29. novembra, a ga je župan Bojan Šrot umaknil z dnevnega reda. Sandi Sendelbach in Janko Trobiš z oddelka za finance in gospodarstvo sta pred sejo na odboru za gospodarstvo navajala zakonske razloge, zakaj je treba odlok spremeniti, v gradivu za sejo pa sta priznala, da gre za nekaj drugega: pritožb trgovcev na nezakonite odmere NUSZ je vse več.


Infografika: Delo

Mestni svetnik Gregor Gregorin iz SMC pravi, da so se znašli v zagati. Občina je od nekaterih trgovcev neupravičeno prejemala tudi do sedemkrat več kot od drugih, zdaj pa bo treba rešiti proračun. A odbor za gospodarstvo je že zavrnil predlagano znižanje NUSZ za trgovske centre in povišanje do 30 odstotkov za vse druge. Predlagal je pravičnejše, petodstotno povišanje za vse zavezance. Svetniku Petru Pišku iz SLS je Trobiš na odboru odgovoril, da sodba UpS pomeni za proračun izpad 477.000 evrov prihodkov samo od trgovcev. Zato je treba odlok hitro spremeniti. Če bi čakali na januar, bi višja nadomestila dobili šele za leto 2018.

Odvetnica Simona Marko pravi, da bi bil izpad gotovo znatno večji: »Samo za leta 2009, 2010 in 2011 so Baumaxu, ki ni bil ena večjih celjskih trgovin, zaračunavali več kot 150.000 evrov na leto, potem pa so to morali znižati za štirikrat.«

MOC z NUSZ pobere okoli osem milijonov evrov. K temu skoraj polovico prispevajo trgovci, gostinstvo in bencinski servisi. Sendelbach je med obravnavo predloga odloka priznal, da so veliki trgovski centri doslej »preplačevali dejansko vrednost NUSZ«, in dodal, da bi bil izpad priliva za MOC »prevelik udarec«. Zato nadomestilo po odloku ne bo nižje, temveč za večino zavezancev višje.

Odmerjen davek znižajo na polovico

Neuradno so v enem od trgovskih centrov razložili, da vsako leto prejmejo odločbo za plačilo več sto tisoč evrov, potem pa se z občino zunajsodno pogodijo za polovico. Tudi sodišče je ugotavljalo, da so bile nekatere odmere nesorazmerne, nezakonite ali v celoti neupravičene. Vselej, zanimivo, v korist proračuna, nikoli v dobro zavezanca. Prav sodbe – in ne drugi zadržki v zvezi z (ne)zmožnostjo občin zaradi odločitev na višjih ravneh, da ne smejo spreminjati odlokov te vrste – mestno oblast in župana Šrota silijo v spremembe oziroma sprejetje novega odloka.

Baumaxa v Sloveniji ni več, prevzela ga je nemška skupina OBI, in na njegovem mestu ob Kidričevi cesti v Celju je center OBI. Baumax je imel tam trgovino do novembra 2015. Že maja 2015 je dosegel razveljavitev odločbe Fursa za plačilo NUSZ za leto 2011. Odločba se je glasila na 152.661 evrov. Ker je bil to davek, ga je Baumax plačal, potem pa na sodišču dosegel razveljavitev in izdajo nove odločbe z nižjim zneskom.

Simona Marko pravi: »Za leto 2014 je občina Baumaxu nadomestilo pravilno odmerila. Že za leto 2015 pa je spet zaračunala okoli 250.000 evrov. Upravni organ druge stopnje, ki je prej naše pritožbe zavračal in smo morali razveljavitev doseči na upravnem sodišču, je za lani naši pritožbi že na drugi stopnji ugodil. Sprašujem se, koliko zavezancev v Celju doslej ni podvomilo o pravilnosti odmere in so plačevali preveč.«

Da celjska občina »kar nekaj« zaračunava, potrjujeta še dva primera. S sodbo upravnega sodišča je leta 2011 OMV Slovenija dosegel razveljavitev odločbe davčne uprave, da mora za bencinski servis na počivališču ob avtocesti na Lopati za leto 2007 plačati 20.877 evrov NUSZ. Sodišče je ugotovilo, da MO Celje za ta bencinski servis ne sme odmerjati NUSZ, saj gre za servisno dejavnost ob javni prometni infrastrukturi, ki jo z oddajo lokacije OMV-ju zagotavlja Družba za upravljanje avtocest. Pa še ena, za Baumax ugodna sodba istega sodišča iz aprila 2015. Sredi leta 2009 je MOC spremenila merila za izračun NUSZ in trgovcu zaračunala višje nadomestilo, čeprav po zakonu o davčnem postopku nov izračun začne veljati šele z naslednjim koledarskim letom. Tudi to je moralo Mestni občini Celje in Fursu povedati upravno sodišče.