Dostop do smučišča moti tekače na smučeh

Spor ob ponovnem zagonu dvosedežnice Macesnovec bo do prihodnje sezone pomagala rešiti občina Kranjska Gora.

Objavljeno
29. februar 2016 18.49
Blaž Račič
Blaž Račič
Rateče – Prejšnji teden so po osmih letih spet zagnali dvosedežnico na smučišču Macesnovec pri Ratečah, odprtje pa je povzročilo spor med upravnikom smučišča in tekaškim centrom v Ratečah, saj dostopna cesta do smučišča večkrat prečka urejeno stezo za tek na smučeh. Spor bodo pomagali reševati na občini Kranjska Gora.

Nekdanji slovenski smučarski tekač Matej Soklič iz podjetja Ponca, ki skrbi za tekaške steze na območju Rateč in tudi v sosednji Italiji, trdi, da je upravitelj smučišča Igor Rupnik iz podjetja Smuk pot do smučišča splužil in pri tem prekinil potek tekaške steze. Zato imajo dodatno delo z urejanjem prog, smučarji tekači pa morajo, če želijo prečkati spluženo cesto, snemati smuči. Smučarji tekači, ki si opremo izposodijo v tekaškem centru, smuči neredko niti ne snamejo in prečkajo cesto kar s smučmi in jih poškodujejo, s tem pa povzročajo dodatne stroške, je o vzrokih za nasprotovanje sedanji dostopni poti do smučišča razložil Matej Soklič.

Tri dostopne poti

Igor Rupnik na drugi strani zagotavlja, da ima smučišče vsa potrebna dovoljenja za obratovanje, zato mora imeti omogočen tudi dostop po javni cesti do smučišča, čemur pritrjujejo tudi na občini Kranjska Gora. Čeprav je do smučišča mogoče priti po treh različnih poteh, Rupnik vztraja, da je sedanji dostop po cesti od mejnega prehoda Rateče najboljša rešitev, in se bo tudi v prihodnje zavzemal, da ta dostop ostane. Nasprotno Matej Soklič pravi, da bi bil dostop do smučišča po poljski cesti čez travnik primernejši, saj na ta način pot za dostop do smučišča ne bi prečkala tekaških stez.

»Hočemo, da se zadeva uredi,« je dejala direktorica občinske uprave v Kranjski Gori Vesna Okršlar in napovedala, da se bosta s podporo občine morali pred prihodnjo zimsko sezono vpleteni strani dogovoriti o najprimernejšem dostopu do smučišča in podpisati ustrezen dogovor. Tudi novi direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber je dejal, da smučišče Macesnovec in tekaški center predstavljata del ponudbe turistične destinacije, in zagotovil, da se bodo stoodstotno potrudili, da najdejo primerno rešitev.

Uredili trenažni poligon

Podjetje Smuk je v zadnjih letih ustvarilo zanemarljive prihodke, a jim je kljub temu uspelo na dveh razpisih fundacije za šport (leta 2012 in lani) pridobiti skupaj skoraj 125.000 evrov za ureditev trenažnega poligona za alpsko smučanje, ki »ga je kot zelo pomembnega prepoznala tudi Smučarska zveza Slovenije,« je sporočila predsednica sveta fundacije Katja Koren Miklavec. Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da smučišče v zadnjih letih kljub pridobljenemu denarju ni obratovalo, pa je odgovorila, da so pristojni zgolj za razdeljevanje denarja na razpisu, medtem ko je za obratovanja pristojen upravljavec. Rupnik je pojasnil, da z denarjem fundacije gradijo trenažni poligon. V zadnjih letih so zanj namenili tudi lastna sredstva, skupaj z denarjem fundacije pa so v smučišče vložili 270.000 evrov, predvsem za sistem zasneževanja in za sanacijo erozijskih poškodb, je dejal.