Dragan Marušič ponovno rektor Univerze na Primorskem

Umazano volilno kampanjo končal prepričljiv izid.

Objavljeno
05. november 2015 19.32
Dragan Marušič matematik in rektor Univerze na Primorskem v Ljubljani 22.oktobra 2013.
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Dragan Marušič je veliko bolj prepričljivo kot v prejšnjem mandatu ponovno osvojil rektorsko verigo Univerze na Primorskem. Zanj se je opredelilo 327 (61,7 odstotka) od 530 veljavno oddanih glasov. Tudi če bi vseh 40 na novo zaposlenih, ki jih nasprotnika očitata rektorju, glasovalo za enega od dveh protikandidatov, to ne bi spremenilo izida.

Volilno pravico je imelo 611 profesorjev, raziskovalcev, drugih sodelavcev in študentov elektorjev koprske univerze (ali 18 manj kot na prejšnjih volitvah). Volitev se je udeležilo 535 volivcev (malo več kot 87 odstotkov), kar je bila precej boljša volilna udeležba od tiste izpred štirih let. Veljavnih glasovnic je bilo po današnji izjavi predsednika volilne komisije Tomaža Pisanskega 530. Drugi kandidat Roberto Biloslavo (predlagalo ga je 15 profesorjev Fakultete za managemenet) je prejel 108 glasov (20,4 odstotka), tretji kandidat Rado Pišot (predlagali so ga sodelavci iz Znanstveno-raziskovalnega središča, kjer je direktor) pa 95 glasov ali 17,9 odstotka.

Sklep o imenovanju predvidoma v ponedeljek

Volilna komisija mora v najkasneje 24 urah po opravljenih volitvah poslati senatu univerze poročilo o volitvah in senat bo predvidoma v ponedeljek sprejel sklep o imenovanju. Dragan Marušič danes ni bil dosegljiv za novinarje, saj je rektorjev svetovalec za odnose z javnostjo Gregor Kos povedal, da izjav še ne bo dajal. Prav tako izjav nismo dobili ne od Rada Pišota ne od Roberta Biloslava, da bi zvedeli, kaj nameravata storiti. Iz njunih volilnih štabov se je zadnjih nekaj dni pred volitvami vsul plaz očitkov, da si namerava Marušič z množičnim dodatnim zaposlovanjem svojih privržencev zagotoviti zmago. Za nekatere medije so celo napovedali, da bodo primer prijavili Komisiji za preprečevanje korupcije. Strokovnjak za upravno pravo Rajko Pirnat pa je za TV Slovenija dejal, da gre v tem primeru dodatnih zaposlitev za zlorabo nepopolne in nedodelane zakonske določbe z očitnim namenom, da se izkrivi volilni izid.

Na številne očitke o neprimernem zaposlovanju se je rektor prek službe za odnose z javnostjo odzval šele dan pred volitvami na spletni strani, kjer so zapisali, da poskušajo nekateri Univerzi na Primorskem izključno zaradi interesa posameznikov vsiliti umetno povzročeno sliko nekakšnih izrednih razmer. Teh pa ni, trdi Gregor Kos, ki v zapisu dodaja, da so vse te informacije posredovane izključno z namenom diskreditacije Dragana Marušiča, in to s pomočjo laži in zavajanj. »V medijih je izpostavljenih 40 zaposlitev domnevnih podpornikov sedanjega rektorja na več članicah UP, povsem zamolčano pa je več kot 20 zaposlitev na ZRS, za katere je upravni odbor univerze tudi izdal soglasje. Predvsem pa je skupno število pogodb, ki so se letos obravnavale ob začetku akademskega leta na upravnem odboru, manjše od števila pogodb v lanskem primerljivem obdobju,« piše na spletni strani UP.

Novi projekti, nove zaposlitve

Kos je za Delo povedal še, da so nove zaposlitve posledica pridobitve več novih evropskih in nacionalnih projektov, med katerimi izstopa pridobitev nepovratnih sredstev v okviru novega mehanizma za Center odličnosti InnoRenew, ki je za koprsko univerzo najpomembnejši znanstveni dosežek v njenem dosedanjem razvoju. Kos je tudi odgovoril, da so se volitve izvajale na treh enakih lokacijah, kot so se leta 2011, da je volilno komisijo imenoval senat univerze izmed predlogov, ki so jih posredovale članice, in da je sistem volitev spremenjen samo v ugotavljanju zmagovalca. Zmaga tisti, ki pridobi večino vseh veljavnih glasovnic. Enak sistem velja na Univerzi v Ljubljani, prej pa je statut določal, da mora kandidat dobiti v prvem krogu absolutno število glasov vseh volilnih upravičencev. A tudi po prejšnjem volilnem sistemu bi Marušič zmagal v prvem krogu.

Matematika Marušiča so predlagali Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Pedagoška fakulteta in Inštitut Andreja Marušiča. Prvi Marušičev rektorski mandat je zaznamovala vrsta afer, anonimnih pisem, kazenskih ovadb in nadvse umazanih spopadov v javnosti, ki so dodobra škodili ugledu koprske univerze. Sprte strani še naprej obtožujejo druga drugo in vse kaže, da gre precej več energije za urejanje medsebojnih odnosov kot za gradnjo in razvoj univerze.