Drage postale slovenske, Brezovica ostaja razdeljena

Metliški župan Darko Zevnik upa, da bosta obe državi mejo v Brezovici pri Metliki določili bolj življenjsko.

Objavljeno
29. junij 2017 22.55
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Metlika – Arbitražno sodišče ni poseglo na območje Brezovice, kar pomeni, da bo meja še naprej potekala povsem neživljenjsko med hlevi in hišami ene in druge katastrske občine. Razsodbe pa so se odkrito razveselili prebivalci vasi Drage v hrvaški katastrski občini Sekuliči, ki so od danes priključeni k Sloveniji.

Prebivalci Brezovice pri Metliki so še pred dnevi zatrjevali, da jim sploh ni jasno, kako bodo arbitri pri njih določili mejo, ker da je tako zapletena. In imeli so prav. Pri proučitvi njihovega katastra so namreč zapisali, da je meja tako nenavadna, da naj jo skupaj rešita kar obe državi v duhu miroljubnega reševanja sporov. »Za nas se ni nič spremenilo. Še zmeraj živimo na hrvaškem otoku, obkroženi s Slovenijo. Razočaran sem, saj sem potiho le pričakoval priključitev k Sloveniji,« je po razsodbi povedal Niko Goleš, ki skupaj s še tremi hišami živi v hrvaški katastrski občini Sekuliči, obkroženi pa so s slovensko katastrsko občino Bušinja vas.

Hiša na Hrvaškem, hlev v Sloveniji

Ugodnejšo odločitev so pričakovali tudi nekateri drugi krajani Brezovice, predvsem tisti, ki ostajajo na hrvaški strani. Slovenka s slovenskim državljanstvom je povedala, da imajo hišo na hrvaški strani, hlev pa v Sloveniji, zato je razsodba za njeno družino nepravična. Z odločitvijo arbitrov pa je zadovoljen metliški župan Darko Zevnik, saj občina ničesar ni izgubila. Upa, da bosta državi zmogli toliko razuma, da se meja v Brezovici vendarle določi bolj življenjsko, zato bo, po njegovem, treba katastre znova pregledati in se s hrvaško stranjo nekako dogovoriti. »Zelo me veseli, da so Drage odslej v Sloveniji. Zdaj je na vrsti naša država, da uredi zemljiško knjigo, ki jo vodijo v hrvaški občini Ozalj,« je povedal Zevnik.

Prebivalci vasi Drage so že doslej davke in prispevke plačevali metliški občini in slovenski državi. Električni priključek je slovenski, pijejo slovensko vodo in smeti odvaža metliška komunala. Otroci, kolikor jih sploh še je, obiskujejo slovenske šole in po kraju je speljana cesta metliške občine. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki se je danes udeležil zelo slabo obiskanega zbora krajanov na Suhorju, je povedal, da bo Slovenija spoštovala razsodbo in jo uresničila v šestih mesecih. »Kako in kateri ukrepi bodo potrebni, o tem pozneje, saj ni nobene potrebe, da bi naredili kakšne radikalne spremembe v življenju ljudi,« je povedal in napovedal urejanje zemljiške knjige v skladu z arbitražo.

V Dragah nič več ne bo tako, kakor je bilo. Strah, da bi po razsodbi sodišča pripadli drugi državi, je pozabljen. »Doslej smo že bili slovenski državljani, a od danes živimo tudi na slovenski zemlji,« je ponosno povedal Alojz Jenič in dodal, da so prebivalci že leta 1954 pisali Titu, da bi radi živeli v Sloveniji. Maršal jim je menda to celo dovolil, a težava je nastala, ker tega nikjer niso zapisali. »To, kar se je danes zgodilo, za nas pomeni novo rojstvo,« je dodala njegova žena Tatjana. Razložila sta, da svojih nepremičnin, kupljenih leta 1997, do danes nista mogla vpisati v zemljiško knjigo. Zato je kar nekaj objektov v Dragah zgrajenih brez upravnih dovoljenj.

Milan Pavlič, starejši gospod, ki se je pred 53 leti v to belokranjsko vas preselil iz hrvaškega Zagorja, ni skrival zadovoljstva. »Do zdaj sploh nisem vedel, kje živim. Nisem bil ne tič ne miš. To je zdaj Slovenija in nikamor nas ne bodo prestavili,« je dejal sogovornik. »Doslej smo morali urejati formalnopravne zadeve na Hrvaškem in to je bilo zelo stresno. Zdaj se je problem rešil in odslej se ve, čigavo je kaj,« je povedal Zdenko Badovinac, ki je priznal, da ga je bilo danes pred odločitvijo sodišča malce strah, a se je vse srečno končalo.