Dragonja Mariboru obljubil denar

Minister bo Maribor obiskoval pogosteje kot predhodniki. Gospodarstveniki po sestanku zadržani, pričakujejo konkretne ukrepe.

Objavljeno
10. marec 2014 20.42
MINISTER ZA GOSPODARSTVO V MARIBORU
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor

Maribor - Ministrstvo za gospodarstvo bo končno začelo izpolnjevati lani dano obljubo vlade o pomoči mariborskemu gospodarstvu. Podjetja lahko še ta mesec pričakujejo objavo razpisa za neposredne spodbude za investicije, je danes povedal minister Metod Dragonja.

Razpis za neposredne spodbude za investicije bo podjetjem ponudil 3,3 milijona evrov subvencij za večje investicije, skupaj pa je v proračunu za letos za gospodarsko pomoč Mariboru in okolici namenjenih 6,5 milijona evrov. To bo prvi letni »obrok« denarja, ki ga je Mariboru že junija lani ob obisku štajerske prestolnice obljubila vlada. V desetih letih bo to skupaj zneslo takrat obljubljenih 66 milijonov evrov.

»Moja naloga je, da uresničim sklepe vlade in dane obljube,« je na obisku v Mariboru povedal minister Metod Dragonja in se posredno opravičil za zamudo pri pripravi razpisov, ki bi omogočili sprostitev denarja gospodarsko močno oslabljenemu območju. Zaradi odstopa ministra Stepišnika se je namreč zgodila »kadrovska diskontinuiteta«, zdaj pa bodo z ekipo ministrstva zagotovili, »da se bodo začeli problemi postopno odpravljati«.

Župan Maribora Andrej Fištravec je bil z obiskom ministra zadovoljen. »Bistveno sporočilo je, da vlada ni zamrznila denarja za Maribor. Postopki se bodo začeli, večina ukrepov bo uresničenih letos,« je povedal župan mesta, ki se otepa z nadpovprečno brezposelnostjo, saj je brez dela 17 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva.

Manj prepričljiv je bil minister Dragonja na današnjem sestanku z gospodarstveniki, ki so se ga udeležili tudi župani okoliških občin ter poslanci s tega območja. »Pričakovali smo veliko več, žal smo dobili samo toliko. Žalostno je, da pri treh milijardah, razdeljenih v gospodarstvo od leta 2009, Maribor dobi le šest milijonov, a vsaj to bo obliž na rano,« je po sestanku povedal predsednik mariborske obrtne zbornice Aleš Pulko.

Na vprašanje, ali ima mariborsko gospodarstvo strategijo razvoja, je Pulko odgovoril z vprašanjem, ali ima strategijo razvoja gospodarstva država v celoti.

O konkretnih ukrepih zadržano

Kljub današnjim zagotovilom, da se bodo zadeve pri obljubljeni državni pomoči opešanemu mariborskemu gospodarstvu končno premaknile, bo tudi po obisku ministra za gospodarstvo Metoda Dragonje v Mariboru na ukrepe še treba počakati.

Župan Maribora Andrej Fištravec tudi danes ni hotel konkretneje govoriti o napovedanih skorajšnjih neposrednih investicijah, ki bi Mariboru prinesla nova delovna mesta, saj to ni bila tema sestanka. Spomnil je le, da bo v Mariboru kmalu zrasla nova tovarna električnih baterij, na območju propadle investicije v kulturni center Maks naj bi investitor iz Kuvajta zgradil mednarodno univerzo, za novice o morebitnih investitorjih iz Kitajske pa bo treba počakati na vrnitev občinske delegacije iz te države. Podjetje kitajskega investitorja Durabus, ki na območju nekdanje Tovarne vozil Maribor izdeluje avtobuse, je obiskal tudi minister Dragonja.

Minister Dragonja je na vprašanja o konkretnih ukrepih in številkah odgovarjal zadržano, saj da po dobrem tednu vodenja ministrstva še ne pozna vseh podrobnosti. Edini konkretni ukrep je torej skorajšnja objava prvega od razpisov programa spodbujanja konkurenčnosti gospodarstva mariborske regije, za katerega je letos namenjenih 6,5 milijona evrov proračunskega denarja – za ta ukrep je minister danes že podpisal pogodbi z Mariborsko razvojno agencijo (MRA) in Regionalno razvojno agencijo Koroška.

Poleg tega so napovedali obnovljen razpis agencije Spirit za razvoj novih produktov v letih od 2013 do 2015, v katerem so bili za Maribor s širšo okolico predvideni štirje milijoni evrov, a so ga zaradi domnevnih nepravilnosti preklicali.

Tukajšnjemu gospodarstvu bodo namenjeni tudi drugi spodbujevalni ukrepi, ki niso vezani samo na Maribor, je povedal minister, saj bodo imela pri ocenjevanju z dodatnim točkovanjem prednost območja s slabšimi gospodarskimi razmerami in nižjo stopnjo zaposlenosti. Poleg tega so podjetja s tega območja upravičena do davčnih olajšav pri zaposlovanju in investiranju, MRA pa bo prek regijske jamstvene sheme pomagala s subvencijami za obrestne mere pri najetju posojil in subvencioniranju manjših investicij.

Program spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico v obdobju od 2013 do 2018 je vlada sprejela 10. oktobra lani, poleg mariborske vključuje še občine Ruše, Pesnica, Kungota, Hoče - Slivnica, Selnica ob Dravi, Podvelka, Ribnica na Pohorju in Radlje ob Dravi.

Takrat so napovedali, da bodo prvi razpisi za sofinanciranje začetnih investicij objavljeni že konec lanskega leta, a se to vse do zdaj še ni zgodilo. Zdaj bo drugače, napoveduje minister Dragonja, z županom Fištravcem bosta napredek preverjala vsak mesec, minister je tudi obljubil, da bo Maribor obiskoval pogosteje kot njegovi predhodniki.