»Dražgoše, ta veličastna zgodba o veliki moralni moči«

Ob 74. obletnici dražgoške bitke se je zbralo več kot 3000 ljudi, zaradi slabe vremenske napovedi nekoliko manj kot pretekla leta.

Objavljeno
10. januar 2016 15.37
dražgoše
Mario Belovič, STA
Mario Belovič, STA

Dražgoše − Udeležence slovesnosti ob 74. obletnici dražgoške bitke je nagovoril pisatelj Saša Vuga. Kot je izpostavil, so Dražgoše nesmrtne. »Naj se ne zgodi, da bi našim ljudem kdaj opešal zgodovinski spomin,« je pozval.

»Dražgoše, ta veličastna zgodba o veliki moralni moči, bodo, dokler bomo Slovenci. Ugasnile bodo šele, če bo usahnil ves slovenski rod. Dotlej pa naj mu kažejo pot, dajejo pogum in samozavest. Še dolgo naj oznanjajo, kaj se je v resnici, kje, kdaj in kako ter zlasti zakaj dogajalo, in to ne samo ob bridki ledeni zori 9. januarja usodnega 1942. leta,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije poudaril Vuga.

Ocenil je, da so Dražgoše največji dogodek v evropskem odporniškem gibanju, dokaz skrajnega junaštva in domoljubne požrtvovalnosti. »Junaki so sprejeli boj, čeprav je razmerje sil štelo ena proti 14,« je spomnil in primerjal bitko v Dražgošah z bitko pri Termopilah.

Vugi je v Dražgošah prisluhnil tudi del slovenskega političnega vrha na čelu s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Skupaj pa se je po ocenah organizatorjev današnjega vrhunca 59. sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice udeležilo okoli 3500 ljudi, piše STA.

Številnih dež ni odvrnil od tega, da bi se v vas na pobočjih Jelovice podali peš. Tako so današnjo zgodovinsko in kulturno prireditev, s katero se spominjajo poguma upornikov proti okupatorju in velike tragedije Dražgošanov, izkoristili tudi za rekreacijo.

Zaradi zelo zahtevnih razmer, saj je večji del noči deževalo, je bila letos udeležba na najzahtevnejših organiziranih pohodih sicer nižja kot prejšnja leta, dodaja STA. Nočnega 37. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše se je udeležilo okoli 170 pohodnikov. Okoli 50 pohodnikov pa je kljub blatu in ledu opravilo s še zahtevnejšim, 17. Nočno-dnevnim rekreativnim pohodom iz Železnikov prek Ratitovca.