Druga tožba nasprotnikov azilantov

Zaradi zavrnitve referenduma Civilna iniciativa Velenje spet toži župana Kontiča.

Objavljeno
24. februar 2017 09.48
CI Velenje
Brane Piano
Brane Piano
Velenje − »Župan je prižgal zeleno luč za prihod več kot 150 azilantov v občino Velenje,« trdita velenjska mestna svetnika Suzana Kavaš (SDS) in Mihael Letonje (SLS) v imenu Civilne iniciative Velenje (CIV), ki si prizadeva doseči izvedbo naknadnega zakonodajnega referenduma o sklepih sveta Mestne občine Velenje (MOV) iz lanskega novembra. Z njimi je mestni svet notranje ministrstvo in vlado pozval, naj v Velenju nastani največ 30 migrantov oziroma prosilcev za mednarodno zaščito.

CIV je na upravno sodišče zdaj vložila že drugo tožbo z zahtevo, da naj župan Bojan Kontič oziroma mestni svet razpiše občinski referendum, na katerem bi glasovali o razveljavitvi novembrskih sklepov. »Kljub dejstvu, da je sodišče enkrat že razsodilo, da je tožba CIV utemeljena, že drugič ni razpisal naknadnega referenduma. V CIV pričakujemo ponovno pozitivno odločitev sodišča,« pravijo. Pojasniti je treba, da je upravno sodišče v prvi razsodbi Kontiču le razveljavilo odločitev, da referenduma ne razpiše, ter mu naložilo, naj na zahtevo CIV odgovori v skladu z upravnim postopkom. Kontič je to storil in predlog CIV za referendum zavrnil z utemeljitvijo, da je pobuda v nasprotju z zakonom o lokalni samoupravi in statutom MOV.

V CIV pravijo, da so ves čas nasprotovali sklepom oziroma zahtevam o vzpostavitvi izpostave Azilnega doma na območju Velenja, ki jih je sprejelo 23 občinskih svetnikov koalicije v mestnem svetu (SMC, Desus, SD), iz sklepov pa je razvidno, da župan ni nasprotoval vzpostavitvi izpostave Azilnega doma v občini Velenje. »V sklepih je res podana omejitev na 30 prosilcev, vendar je danes že več kot očitno, da enkrat prižgana zelena luč za sprejem azilantov pomeni v prihodnje bistveno več prosilcev. Njihovega dejanskega števila ne bo mogoče omejevati na 30, kar zdaj priznava tako župan Bojan Kontič, kot tudi državni sekretar Boštjan Šefic, kar je razvidno iz dopisa z 22. februarja, s katerim Šefic župana Kontiča obvešča, da so tik pred podpisom pogodbe za nastanitev 150 Azilantov. Na vse to smo v CIV vseskozi opozarjali,« pojasnjujeta Kavaševa in Letonje.

Spomnimo, da v Krajevni skupnosti Stara vas nasprotujejo ureditvi izpostave azilnega doma v bivših Vegradovih samskih domovih in da se ministrstvo s sedanjim lastnikom domov dogovarja za najem dela prostorov. Ta teden je Kontič pozval Šeficada naj pogodbe za najem ne podpiše, dokler ne bo rešeno vprašanja referenduma, Šefic pa mu je odpisal, da ministrstvo ne more več čakati, saj so dolžni izpolniti obveznosti Slovenije v zvezi s prosilci za mednarodno zaščito, ki jih bo Slovenija prevzela iz Grčije in Italije.

V CIV opozarjajo, da so v sosednji Občini Šoštanj ravnali drugače kot Velenje. Občinski svet je nasprotoval vzpostavitvi izpostave Azilnega doma v njihovi občini in »danes tam ni nobenih pogovorov pri ministrstvu za notranje zadeve o vzpostavitvi izpostave Azilnega doma«. Pojasniti je treba, da navedbe CIV ne držijo. V Šoštanju ni šlo za azilni dom, temveč za to, da je ministrstvo tam hotelo urediti integracijsko hišo oziroma stanovanje.