Drugi regijski gasilski poligon bo v Radljah

Na njem se bo usposabljalo in izobraževalo okoli 1200 regijskih gasilcev.

Objavljeno
25. september 2017 20.25
Gasilski poligon
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Radlje ob Dravi – Gasilska zveza Slovenije bo v Radljah ob Dravi zgradila drugega od sedemnajstih načrtovanih regijskih poligonov za usposabljanje gasilcev.

Cilj Gasilske zveze Slovenije je v prihodnjih desetih letih zgraditi poligon za usposabljanje, urjenje in izobraževanje gasilcev v vsaki slovenski regiji. Prvega so že zgradili v Ormožu. Radeljski poligon tako ne bodo koristili le domači gasilci, ki so nedavno praznovali 140-letnico, pač pa kar 1200 operativnih gasilcev iz vseh dvanajstih koroških občin.

Predsednik radeljskih gasilcev Primož Ternik je povedal, da bo poligon za njih velika pridobitev, saj so doslej za usposabljanja iskali primerne travnike, opuščene hiše in odslužene avtomobile. Novi poligon bo imel betonski plato za vaje, petnajst metrov visok betonski stolp z nadstropji, bazen za vodo, prostornine 48 kubičnih metrov, kontejner za opremo ter plato za tehnično reševanje z betonsko steno za opiranje. Na novem poligonu, površine skoraj dva tisoč kvadratnih metrov, bodo lahko vadili reševanje iz globine in višine, se urili v gašenju požarov iz višjih nadstropjih, tehničnemu reševanju in drugih praktičnih vajah. 

Poligon bo tudi heliport

Za nov poligon, ki bo stal 350.000 evrov, sta denar zagotovili Gasilska zveza Slovenije in občina Radlje ob Dravi, ki je za naložbo prispevala tudi komunalno opremljeno zemljišče ob mestni obvoznici. Na gasilskem poligonu bodo gasilci vadili s svojo opremo. Na njem bo lahko pristajal in vzletal tudi helikopter, ki ga v Dravski dolini pogosto potrebujejo za prevoz ponesrečenih in obolelih oseb. 

Prostovoljno gasilsko društvo Radlje ob Dravi ima 240 članov, od tega 55 operativcev. V svojih vrstah imajo enoto širšega pomena, ki je usposobljena za reševanje v prometnih nesrečah. Pred dvema letoma so praznovali 140-letnico. Ob jubileju so na novi lokaciji ob radeljski obvoznici zgradili nov gasilski dom, starega v središču mesta pa prodali župniji, ki ima v njem prostore za Karitas. Za nov gasilski dom so potrebovali 800.000 evrov. 

Temeljni kamen za nov regijski gasilski poligon v Radljah ob Dravi so položili ministrica za obrambo Andreja Katič, poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek in radeljski župan Alan Bukovnik