Društvo novinarjev: Spremembe na MMC so nujne

Društvo novinarjev Slovenije meni, da mora osrednji spletni medij javnega zavoda postati verodostojen medij.

Objavljeno
24. januar 2012 15.29
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - V upravnem odboru Društva novinarjev Slovenije so zapisali, da so spremembe MMC nujne, saj mora med drugim MMC ob vseh kadrovskih in tehničnih potencialih, ki jih ima na voljo, postaviti zgled za razvoj tovrstnih medijskih centrov, poroča STA. V društvu namreč opažajo, da se je v zadnjem času dogajalo ravno nasprotno. Prav tako v zadnjem obdobju po njihovih navedbah ne opažajo vidnejših razvojnih sprememb.

Kljub temu pa imajo ob napovedani reorganizaciji pomisleke, da se lahko za napovedanimi spremembami skrivajo tudi drugačni interesi, so zapisali.

»Med novinarji v javnem zavodu namreč zadnje mesece krožijo najrazličnejše informacije o domnevnih odpuščanjih zaradi zmanjševanja stroškov. Na jasna vprašanja aktivov novinarjev vodstvo namreč še ni jasno odgovorilo,« so pojasnili.

Reorganizacija MMC naj ne bo krinka za odpuščanje

Če bo reorganizacija MMC le krinka za odpuščanje in varčevanje, lahko javni zavod kot osrednja medijska ustanova v državi tako po njihovem mnenju »zada še enega v vrsti udarcev zoper novinarje in svobodo poročanja«. Kot dodajajo, so spremembe še toliko bolj nedopustne, če postajajo krinka za discipliniranje oziroma umike profesionalno spornih sodelavcev javnega zavoda.

V Društvu novinarjev Slovenije zato vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) javno pozivajo, naj čim prej poda jasne odgovore, še posebej novinarjem MMC, na vprašanja, kakšen bo njihov status po preoblikovanju, kako bodo uredili njihove doslej v večini nedorečene oziroma ohlapne pogodbene statuse. Prav tako pa v društvu pričakujejo jasno zavezo vodstva zavoda, da bodo aktiv novinarjev MMC aktivno vključili v procese preoblikovanja te organizacijske enote, predvsem v točki, ko bodo definirali integrirano delovanje radijskih, televizijskih in spletnih uredništev.

Programski svet RTVS je na današnji seji potrdil predlog sprememb statuta zavoda, ki med drugim predvideva reorganizacijske spremembe MMC. Po predlogu se ukinja samostojno uredništvo MMC, za programske vsebine na portalu bi bili po novem odgovorni uredniki radijskih, televizijskih in drugih programov. Da bi spremembe statuta začele veljati, jih mora potrditi tudi nadzorni svet zavoda.