Društvo Onej mora izprazniti Art center v Središču

Okrajno sodišče v Murski Soboti ugodilo zahtevku države – Sledi pritožba, Zdravko Pravdič in Vita Žgur do nadaljnjega ostajata v nekdanji stražnici

Objavljeno
01. september 2016 18.16
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Moravske Toplice – V pravdi za izpraznitev Art centra v Središču na Goričkem je soboška okrajna sodnica Tatjana Sotlar odločila v prid državi. V skladu s sodbo bi se morala prekiniti pogodba društva Onej za najem nekdanje stražnice v Središču, društvo bi moralo objekte izprazniti ter predati lastniku, to je ministrstvu za kulturo.

Tako bi se razpletla zelo zapletena zgodba o umetniškem rezidenčnem centru, ki je na pobudo društva Onej pred kakšnim desetletjem nastal v nekdanji stražnici v Središču, vendar je njegova lastnica zaradi dolgov, nastalih ob prenovi stražnice, kmalu postala država. Kljub temu prostore centra še zdaj zasedata direktorica zavoda Art Središče Vita Žgur in, kot sam pravi, občasno tudi predsednik društva Onej Zdravko Pravdič, njen partner. Toda razpleta še ni pričakovati tako hitro. Sodba namreč še ni pravnomočna in Zdravko Pravdič že napoveduje pritožbo na višje sodišče. Še vedno namreč trdi, da društvo Onej od takrat, ko je ministrstvo za kulturo postalo lastnik objektov Art centra v Središču, ni več najemnik teh prostorov in da je ministrstvo tožilo napačnega. To bo dokazoval tudi na višjem sodišču.


Zavod Art Središče, katerega edini ustanovitelj je društvo Onej, njegova direktorica Vita Žgur pa živi v objektu skupaj s Pravdičem, z ministrstvom nima nikakršne pogodbe o najemu ali uporabi prostorov in tako tudi ne pravne podlage za njihovo uporabo.