Družba Ribe zahteva koncesijo za ribogojnico v Perniškem jezeru

Arso bo moral o vlogi za gojenje rib odločati znova – Tožba zoper državo za 100.000 evrov.

Objavljeno
14. februar 2014 20.31
Perniško jezero, 13.2.2014, Pernica pri Mariboru
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Pesnica – Sagi o podelitvi koncesije za rabo vode v Perniškem jezeru, kjer je avgusta lani poginilo najmanj 15 ton rib, ni videti konca. Podjetje Ribe Maribor je s pritožbo izničilo zavrnilno odločbo agencije za okolje (Arso), ki bo morala zahtevo znova preučiti.

Podjetje Ribe Maribor je vlogo za podelitev koncesije za celotno jezero na nekdanje ministrstvo za okolje in prostor naslovilo že pred letom 2004, vendar ministrstvo do avgusta predlani ni sprejelo nobene odločitve. Takrat je začel veljati zakon o vodah, ki določa, »da se pobude za podelitev koncesije za rabo vode, ki so bile dane pred uveljavitvijo tega zakona in za katere še ni bil izdan koncesijski akt, štejejo za vloge za pridobitev vodnega dovoljenja« in ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) je novembra 2012 vlogo odstopilo Arsu.

Ta je nato za odločitev potreboval več kot pol leta in šele julija lani za zgornji del jezera (o koncesiji za spodnji del sploh še ni odločal) izdal zavrnilno odločbo. Oprl se je na ugotovitve zavoda za varstvo narave, da Perniško jezero leži v zavarovanem in ekološko pomembnem območju in bi bila nameravana raba vode v nasprotju z varstvenim režimom zavarovanega območja.

Postopkovna napaka

Direktor družbe Ribe Dušan Rapoc se je na odločitev Arsa pritožil, MKO je zadevo vrnilo v ponovno odločanje organu prve stopnje, torej Arsu, in kot je razvidno iz odgovora ministrstva, je zadeva padla zaradi postopkovne napake, ker odločbe ni bilo mogoče preizkusiti.

Z MKO so odgovorili, da se je družba Ribe pritožila, ker Arso ni upošteval njene zahteve, da se postopek vodi po 199. členu zakona o vodah, zato bo moral organ prve stopnje v ponovljenem postopku ugotoviti, ali gre za postopek, ki se vodi po omenjenem členu zakona o vodah ali za redni postopek pridobitve vodnega dovoljenja. Na Arsu pa so pojasnili, da se postopek izdaje vodnega dovoljenja po 199. členu zakona o vodah vodi takrat, ko je pravna ali fizična oseba na dan uveljavitve zakona o vodah že uporabljala vodo in je bila za takšno rabo predpisana pridobitev vodnega dovoljenja ali koncesije. Rapoc je sicer že pred kratkim povedal, da se z ribogojstvom na tem prostoru ukvarjajo že 45 let.

Onemogočanja ribolova

Kdaj bo Arso znova odločil o tem, več kot očitno zapletenem pravnem vprašanju, je težko napovedati. Medtem se razpleta še ena zgodba, povezana z družbo Ribe. Ta namreč toži državo za 100.000 evrov, ker v času gradnje avtoceste v spodnjem zajetju Perniškega jezera v nasprotju z obljubami ni mogla loviti rib in jih ne more tudi zdaj, ko je avtocesta že končana, pravi direktor tega ribogojstva Dušan Rapoc.

Najprej so zato Ribe Maribor poleg države tožile tudi Dars, a je okrožno sodišče, kot je pojasnila predstavnica za odnose z javnostjo na državnem pravobranilstvu Anita Drev, tožbeni zahtevek zavrnilo, višje sodišče pa je decembra lani pritožbi delno ugodilo in zadevo v delu, ki se nanaša na Republiko Slovenijo, vrnilo na prvo stopnjo v ponovno obravnavo. Ponovljena pravda medtem že poteka in po besedah Drevove je tožeča stranka v skladu s sklepom višjega sodišča predlagala, naj obseg škode izračuna izvedenec finančne stroke.