Družinski zdravniki protestno pišejo napotnice

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sindikalne pozive, ki vodijo v dodatne napotitve, ocenjuje kot etično sporne.

Objavljeno
24. januar 2017 17.28
Zdravstvo, UKC
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Družinski zdravniki tudi po današnjem sestanku na ministrstvu za zdravje protestno nadaljujejo s pogostejšim pisanjem napotnic, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik sindikata Praktikum Igor Muževič. Na sestanku namreč niso uspeli bistveno zbližati stališč o izvajanju lanskega dogovora o delu družinskih zdravnikov.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je namreč novembra ob robu zdravniške stavke s predsednikom sindikata zdravnikov družinske medicine Praktikum Muževičem podpisala dogovor o realizaciji njihovih ločenih zahtev, ki se nanašajo na vsebino in pogoje dela zdravnikov družinske medicine.

S tem so se izognili stavkovnim aktivnostim sindikata v protest zaradi neurejenih pogojev dela in preobremenitev. Dogovor se, kot so takrat pojasnili, nanaša na administrativne razbremenitve dela družinskih zdravnikov, naloge zdravnikov v sistemu e-napotnic, spremembo ureditve izvensodnega reševanja sporov, ureditvi izvajanja mrliško pregledne službe, spodbujanju hišnih obiskov in paliativne oskrbe bolnikov.

A v Praktikumu ocenjujejo, da ministrstvo za zdravje omenjeni dogovor krši, zato so 12. januarja začeli protestno dodatno napotovati bolnike na specialistične preglede na sekundarni ravni.

Ministrstvo pripravljeno popustiti le pri e-naročanju

Kot je pojasnil Muževič, so o nameravanem povečanju števila napotitev ministrstvo za zdravje obvestili že 27. decembra, obrnili so se še na predsednika vlade Mira Cerarja in poslanske skupine, a odgovorov, kot pravi, še niso dobili.

Danes so se sestali s predstavniki ministrstva. Po Muževičevih navedbah je ministrstvo pripravljeno popustiti le pri obveznostih zdravnikov v sistemu e-naročanja, do bistvenega zbližanja stališč o ureditvi razmer pa ni prišlo.

»Naša zahteva je, da bi bilo osnovno zdravstvo bolj solidarno in dostopnejše, kot v državah zahodne in severne Evrope, a ni videti, da bi bila sedanja koalicija in ministrstvo pripravljena prisluhniti našim priporočilom. Razlikujemo se v temeljnih konceptih glede tega, kakšne so omejitve za zdravnika oz. pod kakšnimi pogoji lahko opravlja svoje delo,« je pojasnil Muževič.

Ukrep, ki je od bolnikov dobro sprejet

Zaskrbljenost nad pozivom vodstva sindikata Praktikum, naj družinski zdravniki čim več napotujejo na sekundarno raven, četudi to ni potrebno, pa je ob obisku v Ankaranu izrazila ministrica Kolar Celarčeva. Po njenem mnenju bi se morali v Praktikumu vprašati, kaj to pomeni za bolnike.

Muževič pa meni, da ni nobene skrbi, da bi bil kakršenkoli bolnik nekritično napoten naprej. Gre za izvajanje ukrepa oz. pritiska na ministrstvo, ne da bi bili bolniki kakorkoli oškodovani, je pripomnil. To se jim je zdel primeren ukrep, ki je od bolnikov po njegovih navedbah dobro sprejet.

S pogostejšim pisanjem napotnic bodo v sindikatu nadaljevali vse dotlej, dokler država ne pristopi k reformi osnovnega zdravstva po vzoru katere od razvitih držav, kot sta denimo Kanada ali Danska, ki imata izrazito bolje urejeno osnovno zdravstvo, je še ponovil.