Država lahko Časarju rubi hišo in vikend

Sodišče izdalo sklep o izvršbi na štirih nepremičninah nekdanjega predsednika uprave Luke Koper.

Objavljeno
17. marec 2015 20.53
šuligoj časar
Iva Ropac, Kronika
Iva Ropac, Kronika
Ljubljana – Piransko okrajno sodišče je že dan po tem, ko je državno pravobranilstvo prejšnji četrtek vložilo predlog za izvršbo dolga s prodajo nepremičnin nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja, predlogu države ugodilo in izdalo sklep o izvršbi.

Časar bi namreč moral skladno s pravnomočno sodbo, s katero je bil zaradi mešetarjenja z zemljišči na Orleški gmajni obsojen na pet let in devet mesecev zapora, vrniti 86.000 evrov pridobljene premoženjske koristi, a tega ni storil.

Pravobranilstvo je 26. februarja od Finančne uprave RS prejelo obvestilo, da je davčna izvršba (ki ni bila uspešna, saj se je izkazalo, da ni premoženja) za Časarja končana, s čimer so bili podani pogoji za vložitev omenjenega predloga. »Izvršba je predlagana na štiri nepremičnine dolžnika, na katerih ima Republika Slovenija zaradi varovanja vrstnega reda poplačila že vknjiženo hipoteko,« pojasnujejo na pravobranilstvu. Med drugim gre za hišo v Portorožu, ki je pod hipoteko in katere prizidek je Časar uspešno legaliziral, medtem ko je bil na begu, in vikend v Lendavskih goricah.

Piransko sodišče je »predlagano izvršbo dovolilo ter dolžniku naložilo tudi plačilo stroškov postopka v višini 280,90 evra«, pravijo na pravobranilstvu in dodajajo, da sklep še ni pravnomočen, saj lahko Časar vloži ugovor.

Robert Časar, ki so ga po enem letu bega s pomočjo Interpola izsledili v Dominikanski republiki, od začetka meseca v pariškem priporu čaka na izročitev Sloveniji zaradi prestajanja zaporne kazni.