Država mačehovska do mladih v težavah

Izvajalci Pum že tri mesece zalagajo denar, ker ministrstvo za delo še ni podpisalo pogodbe.

Objavljeno
05. december 2013 18.40
PUM
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Radovljica – Uspešen in evropsko prepoznan program projektnega učenja za mlajše odrasle (Pum) je spet ogrožen. Ministrstvo za delo namreč z izvajalci programa še vedno ni podpisalo pogodb o financiranju, čeprav smo že sredi šolskega leta. »Počutimo se popolnoma izigrane,«, je v imenu 12 slovenskih Pumov dejala Jasmina Šubic iz radovljiškega Puma. Poleg tega je država skrajšala financiranje programa, kar povzroča nove težave.

»Upoštevali smo vsa nova navodila zavoda za zaposlovanje; vpisali smo se v register, imeli neprekinjeno zaposlene mentorje in izpolnili druge pogoje za izvajanje programa,« zgroženo ugotavlja Jasmina Šubic in dodaja, da je realnost precej drugačna od obljub, ki so jih dobili na šolskem ministrstvu oziroma ministrstvu za delo, ki je letos prevzelo vlogo financerja.

Ministrstvo za delo prelomilo obljubo

Na zavodu za zaposlovanje pravijo, da postopek izbora izvajalcev izvajajo na podlagi zakona o urejanju trga dela in da se bo druga faza predvidoma končala prihodnji teden, danes pa se bodo posamično srečali s predstavniki Pumov. Kot pravijo na ministrstvu za delo »so za izvajalce predvidena sredstva za deset mesecev na leto oziroma za toliko, kolikor bodo imeli polno skupino (najmanj 18 udeležencev)«, to je do konca junija. »Skupina 18 udeležencev ne pade z neba, ampak se je zanjo treba pošteno nagarati,« opozarjajo v ljubljanskem zavodu Bob, kjer izvajajo program Pum. Kot primer dobre prakse izvajanja socialne politike so pred leti prejeli tudi priznanje EU.

Država si menda želi ohraniti program tudi v prihodnje in bo zanj do konca junija 2015 (za dve šolski leti) skupaj namenila 1,9 milijona evrov. To je manj kot do zdaj, ko so po besedah Mete Gašperšič iz novomeškega Rica, kjer tudi izvajajo program Pum, na leto porabili 1,1 milijona evrov. Poleg tega bo ministrstvo financiralo program šele od podpisa pogodbe naprej, čeprav je njihov predstavnik Zoran Kotolenko še septembra letos zatrjeval, da bo program financiran od začetka šolskega leta. Tudi zato so v Radovljici že konec avgusta začeli izvajati program, pripravili tri večje projekte in nudili učno pomoč. Razmere še dodatno poslabšuje dejstvo, da imajo izvajalske organizacije že zdaj likvidnostne težave. »Ob nepokritju stroškov za pretekle tri mesece mislim, da vsi razumemo, kaj bo to pomenilo,« je zaskrbljena Jasmina Šubic. Večina izvajalcev Puma je javnih zavodov za izobraževanje odraslih, ki se večinoma preživljajo na trgu. Zahteva, da imaš mentorje zaposlene ves čas, pri tem pa ne zagotoviš denarja za njihovo plačo, je nerazumna, opozarja Meta Gašperšič.

Mentorji iščejo varnejše službe

»Imamo zaposlene visoko usposobljene mentorje. K nam se hodijo učit številni strokovnjaki iz tujine in vabijo nas, da predstavljamo svoje delo z osipniki. Zaradi podobnih težav s financiranjem kot jih imamo zdaj, je fluktuacija med mentorji Puma velika. Zaradi nestabilnega financiranja izberejo varnejše službe. Letos nas že od junija skrbi in kot se je izkazalo zdaj, upravičeno,« poudarjajo Pumovci.

Na ministrstvu pa pravijo, da nekatere Pume sofinancirajo tudi občine, zato trditev, da bodo Pumi morali razmisliti o drugačnih kadrovskih rešitvah, po njihovem mnenju ne veljala za vse. V Radovljici poleg sto tisoč evrov od ministrstva pridobijo še nekaj občinskega denarja, vendar ta ni namenjen za plače ali osnovni program, temveč njegovo nadgradnjo, pravi Jasmina Šubic.

»Mi bi radi samo v miru delali to, kar delamo najbolje. Pomagali mladim, da rešijo svoje probleme in se postavijo na lastne noge«, izpostavljajo Pumovci.