»Država postavlja rampo na Gorjancih«

Župan Darko Zevnik: Država stigmatizira otroke. Ministrstvo: Vpis je premajhen.

Objavljeno
22. december 2014 19.12
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Metlika – Prihodnje šolske leto namerava država zapreti srednjo šolo v Metliki, ki jo letos obiskuje 185 dijakinj in dijakov, in Dijaški dom v Črnomlju. Srednješolski program predšolske vzgoje nameravajo preseliti v Šolski center Novo mesto, kar že povzroča negodovanje in proteste v Beli krajini.

Metliškega župana Darka Zevnika moti, da je lokalna skupnost izključena z odločanja o tako pomembni zadevi. Pravi, da je imela občina prejšnja leta možnost, da vsaj zagovarja svoje stališče o upravičenosti obstoja srednje šole v Metliki, ki deluje v občinskih prostorih. Pravi, da niso prejeli niti uradnega obvestila o nameravanem zaprtju šole in dijaškega doma, čeprav gre za edino srednjo šolo s področja predšolske vzgoje na Dolenjskem in v Beli krajini.

Nobenega dijaka iz Metlike

Na šolskem ministrstvu je generalna direktorica direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Elvira Šušmelj za Delo povedala, da se vpis dijakov v metliško šolo zmanjšuje prav zaradi lokacije. V letošnjem šolskem letu je ministrstvo za novince razpisalo 56 mest (dva oddelka), vpisalo pa se jih je samo 42. »Pri tem ni nepomembno, da je manj kot 30 odstotkov lokalnih dijakov, drugi so pretežno iz okolice Novega mesta, zato je program predšolske vzgoje v Metliki rizičen,« utemeljuje zaprtje šole Šušmeljeva, saj se od 185 dijakov v šoli izobražuje le 44 dijakov z območja Metlike, Črnomlja in Semiča. V prvi letnik so, denimo, vpisani trije dijaki iz Črnomlja, dva iz Semiča in noben iz Metlike. Iz Novega mesta pa se v Metliki izobražuje 47 dijakov, od tega enajst v prvem letniku.

»Z namenom, da bi se ohranila mreža šol in okrepil vpis v program predšolske vzgoje, je Šolski center Novo mesto predlagal, naj se njihova organizacijska enota v Metliki ukine in program izvaja na sedežu šolskega centra v Novem mestu, s čimer bi pokrili celotno območje Dolenjske in Bele krajine, morda tudi Posavja, ter program konsolidirali še finančno,« je povedala Šušmeljeva. Pravi, da je bila enotna podpora temu predlogu dana na zboru zaposlenih na Srednji šoli Metlika, na kolegiju Šolskega centra Novo mesto, na svetu zavoda in tudi na svetu staršev Srednje šole Metlika.

Ravnateljica podpira selitev

»Povsem neprimerno je, da nekdo stigmatizira metliške občane kot drugorazredne državljane z utemeljitvijo, da se otroci iz Novega mesta ne bodo vozili v Metliko. To pomeni, da je za njih povsem normalno, da se naši otroci vozijo v druga mesta, bogokletno pa je pričakovati, da se bodo iz Novega mesta vozili v Metliko. Država nam postavlja rampo na Gorjancih,« je ogorčen župan Darko Zevnik. Škriplje tudi v odnosih med Zevnikom in vršilko dolžnosti ravnateljice metliške srednje šole Branko Klarić. Ta županu očita, da o problematiki poroča prek medijev, da se mora ona zdaj boriti za svoje zaposlene, da podpira selitev v Novo mesto, saj se z novim šolskim letom odpira oddelek srednje šole za predšolsko vzgojo tudi v Brežicah.

Odveč bo tudi dijaški dom

Šušmeljeva je še povedala, da z zaprtjem srednje šole v Metliki ne bo potrebe tudi za obratovanje Dijaškega doma v Črnomlju, v katerem je letos 30 dijakinj. Dijaki pa bodo lahko bivali v dijaškem in študentskem domu v Novem mestu, v katerem je dovolj kapacitet. Pravi, da se Dijaški dom Črnomelj že vrsto let spopada z majhnim vpisom, zadnje čase pa tudi z upravljavskimi težavami glede sestave organov upravljanja premajhnega števila zaposlenih, zato je nadaljnji obstoj doma kot samostojnega pravnega subjekta tudi sicer negotov. Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič pravi, da gre za še en poskus siromašenja območja Bela krajine. Kolikšen bo prihranek z ukinitvijo obeh pravnih subjektov, nam s šolskega ministrstva niso odgovorili.