»Država se iz sveta zavoda TNP dela norca«

TNP izgublja možnost, da bi dobil ugodnejšo ponudbo banke za poplačilo pol milijona evrov posojila.

Objavljeno
01. april 2015 14.02
Dr. Bogomil Breznik
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bled – Proračun za varstvo narave je shiran, je pred današnjo predajo poslov novemu vršilcu dolžnosti direktorja Triglavskega narodnega parka (TNP) Bogomilu Brezniku dejal odhajajoči v. d. direktorja Peter Skoberne.

Peter Skoberne, ki je TNP kot v. d. direktorja vodil poldrugo leto, pravi, da je v poslovanju zdaj red. A pri tem je opozoril, da so že lani morali materialne stroške v okoli dva milijona evrov vrednem proračunu znižati s prvotno predvidenih 270.000 evrov na 231.000 evrov, po rebalansu proračuna za letos pa bi jih znižali celo na 174.000 evrov.

S tem denarjem na terenu ni mogoče izvesti zakonskih nalog in izpolniti celotnega programa, je prepričan Skobrne, ki ugotavlja, da ob predvidenem nižanju sredstev TNP izgublja možnost, da bi dobil ugodnejšo ponudbo banke za poplačilo pol milijona evrov posojila, ki bremeni park. Na današnji seji sveta zavoda odstopov, ki so jih napovedovali nekateri svetniki zaradi imenovanja Bogomila Breznika za v. d. direktorja, ni pričakovati.

»Norca se delajo iz nas, država pa je pokazala kakšno mnenje ima o TNP in svetu zavoda,« je o Breznikovem imenovanju dejal član sveta zavoda Pavel Zalokar. Breznika je svet zavoda kot kandidata za direktorja zavrnil s 13 glasovi svetnikov od 14, a ga je vlada kljub temu potrdila za vršilca dolžnosti direktorja.

Bogomil Breznik je o imenovanju in nastopu mandata le skopo dejal, da je zanj vodenje TNP velika odgovornost ter da si bo skupaj s svetom zavoda in lokalnimi skupnostmi prizadeval k izpolnitvi ciljev in dvigu ugleda TNP. Na ministrstvu za okolje in prostor so Breznika dopolnili s prepričanjem, da bo dobro deloval v smeri ekonomske učinkovitosti poslovanja. Novega direktorja parka bodo poiskali z novim razpisom.