»Države je vse manj, vračamo se na ulice«

Shod za javno zdravstvo: Za pregledno porabo sredstev, pravičen sistem zavarovanja in proti korupciji.

Objavljeno
24. junij 2013 13.51
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Na  dan državnosti se v prestolnici ponovno obeta množičen protest. Ta uradno ne bo nadaljevanje vstaje, temveč shod »za ohranitev javnega zdravstvenega sistema in njegovo socialno pravično nadgradnjo«, ki ga organizira iniciativa zdravnikov, sodelujejo pa tudi sindikati in neparlamentarna stranka Trs.

Shod se bo z nagovori predstavnikov posameznih skupin začel popoldne ob 17. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani in se nadaljeval na Trgu republike. »V njem poleg iniciative zdravnikov med drugimi sodelujemo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Vseslovenska ljudska vstaja in Koks,« nam je pojasnil izvršni sekretar ZSSS Goran Lukić.

Na spletu predstavniki vstaje medtem že pozivajo na shod, objavili pa so tudi štiri skupne zahteve. Med drugim hočejo, da država zagotovi pregledno porabo sredstev v zdravstvenem sistemu, ki mora (p)ostati široko dostopen; socialno pravičen sistem zdravstvenega zavarovanja in ničelno toleranco do korupcije v njem. Vstajniki opozarjajo, da je naše države ob njenem prazniku žal čedalje manj in manj, trgajo nam jo košček za koščkom, izginja prav vse, kar smo gradili leta in leta, vlada in parlament pa kljub opozorilom in predlogom ne storita nič, medtem ko zdravstveni sistem drvi v prepad.

Simptomi slabega stanja javnega zdravstvenega sistema so zato po mnenju pobudnikov shoda nenormalno dolge čakalne vrste, tisti, ki si lahko privoščijo, dodatno plačujejo za njihovo preskakovanje ter za zdravila in zdravljenje, čeprav vsi prispevamo ogromno denarja v zdravstveni sistem, drugim, ki si tega ne morejo privoščiti, pa preostane samo čakanje. »Zato je čas, da se spet vrnemo na ulice in trge,« pozivajo vstajniki.

Shod so že podprli v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC), kjer si tudi prizadevajo »za pregledno financiranje, široko dostopnost in pravičnost zdravstvenega varstva za vse državljane, za kakovostno in varno javno zdravstvo ter ničelno toleranco do korupcije«. UKC od države pričakuje, da bo sistemsko bolje poskrbela za zdravstvo tako na področju financiranja kot tudi ustrezne sodobne zakonodaje in da ga bo obravnavala kot eno prvih prioritet, saj je zdravje med najpomembnejšimi vrednotami državljanov in državljank.