Državni zbor tlakuje pot novemu smučišču v Bohinju

Državni zbor je spremenil zakon o žičniških prevozih oseb in omogočil nadaljevanje gradnje novega smučišča v Bohinju.

Objavljeno
20. junij 2013 19.33
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Ljubljana, Bohinjska Bistrica – Državni zbor je včeraj z amandmajem spremenil zakon o žičniških napravah za prevoz oseb in s tem omogočil nadaljevanje priprave dokumentacije in s tem gradnjo novega smučišča nad Bohinjsko Bistrico. Investitor Boštjan Čokl iz podjetja Bohinj 2864 je dejal, da je politika končno začela delovati v korist gospodarstva.

Sprememba zakona ni bila namenjena zgolj bohinjskemu smučišču, čeprav je bil zaplet s tem smučiščem povod za vložitev predloga amandmaja za spremembo zakona v državni zbor. Amandma bo investitorjem v prihodnje omogočil, da bo že s pridobitvijo koncesije države pridobil pravico graditi žičniške naprave za prevoz oseb, pri tem pa ga zasebni lastniki zemljišč ne bodo mogli ovirati, je prednost novih določb zakona ocenil Boštjan Čokl. Znano namreč je, da bi novo, 50 milijonov evrov vredno največje slovensko smučišče po načrtu moralo delovati že minulo zimsko sezono. Projekt se je zavlekel, ker nekateri lastniki zemljišč na širšem območju novih žičniških naprav investitorju niso želeli podeliti služnosti. Po spremembi zakona bodo investitorji imeli lažje delo pri zbiranju soglasij in pridobivanju dokumentacije s čimer se bodo postopki skrajšali, investicije pa bi hitreje uresničili.

Investitor začetek gradnje pričakuje avgusta

Boštjan Čokl pravi, da so čakali na spremembo zakona in da imajo dokumentacijo za nadaljevanje projekta že izdelano. Upa, da bodo postopke zdaj lahko nadaljevali tako, da bi začeli graditi že avgusta letos in da bi bili dve od treh kabinskih žičnic delovali že v prihodnji zimski sezoni. Čeprav so že za letošnjo pomlad napovedovali začetek prvih pripravljalnih del, se to še ni zgodilo, Čokl pa kljub temu ostaja optimist. V najslabšem primeru se lahko zgodi, da bo novo smučišče zaživelo še eno leto kasneje, kar pa za Čokla v tej fazi projekta ni bistveno.

Eden od lastnikov zemljišč na trasi načrtovanega smučišča, ki ni želel biti imenovan, je izrazil pričakovanje, da bo o zakonu odločalo še ustavno sodišče, saj se strinja z oceno, da zakon ni v skladu z ustavnim določilom o razlastitvi. Boji se, da bo zakon za zemljišča, za katera velja služnost, investitorju dal tudi možnost za obremenjevanja teh zemljišč s hipotekami. »Čokl naših interesov ne upošteva«, je še dejal in dodal, da bo vesel, če bo novo smučišče zaživelo ter, da bo »svoje dosegel«.

Služnost ni razlastitev

Poslanka PS Alenka Pavlič, ki je bila ena od pobudnic sprememb zakona, je prepričana, da ustavne presoje zakon ne bo doživel. Za razliko od zakona o nordijskem centru Planica, ki ga ustavno sodišče presoja v delu, ki določa pogoje razlastitve lastnikov zemljišč, včeraj sprejeti amandma zakona o žičniških napravah za prevoz oseb ne govori o razlastitvi, ampak o služnosti, je pojasnila poslanka.

»Skrajni čas je za novo smučišče«, je odločitev državnega zbora komentiral direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.