Durs Hrastnik priznal, da je storil 300.000 € vredno napako

Po pritožbi Spektru iz Trbovelj ne bo treba plačati davka na nepremičnine večje vrednosti.

Objavljeno
16. oktober 2013 20.56
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Na Davčni upravi v Hrastniku so po štirih mesecih priznali, da so v primeru trboveljskega Spektra storili napako. Z novo odločbo so Spekter odvezali plačila skoraj 300.000 evrov davka za nepremičnine večje vrednosti v letih 2013 in 2014, s katerim so skoraj potopili omenjeno neprofitno stanovanjsko družbo v 100-odstotni lasti rudnika oziroma države.

S tem, ko je Durs postopek odmere davka na 1550 Spektrovih nepremičnin večje vrednosti ustavil, je dal prav vodstvu Spektra, ki je v pritožbi na finačno ministrstvo dokazovalo, da je Spekter pravna oseba javnega prava, da njihova stanovanja spadajo v kategorije, ki jih zakonodaja izvzema iz obdavčitve in da po stanovanjskem zakonu že status neprofitne organizacije opredeljuje njihov javni interes.

Spektru, ki ima v lasti 2400 stanovanj (in 3000 v upravljanju), bo letos in prihodnje leto ostalo 298.000 evrov likvidnih sredstev. "Zdaj lahko spet razmišljamo o vlaganjih oziroma vzdrževalnih delih. Če bi davek plačali, bi prvič v 22 letih ustvarili izgubo. Tako pa se nadejamo, da leto 2013 končamo zelo uspešno," je povedal direktor Spektra Borut Dolanc.

Lastnik, Rudnik Trbovlje-Hrastnik oziroma država, Spektru, ki kot edina rudniška hči posluje pozitivno, že nekaj časa išče novega lastnika. Poleg republiškega Stanovanjskega sklada se za nakup zanima tudi Petrol in nemški koncern - neuradno RWE. "Tisti, ki nas bo kupil, bo dobil družbo, ki mora za kredite na mesec plačevati 43.000 evrov, toda po letu 2017, ko jih bomo odplačali, bo Spekter podjetje s štirimi milijoni letnih prihodkov," pravi Dolanc, ki upa predvsem na pametnega, ne nujno bogatega bodočega lastnika.