DUTB zanemarja Argo, tepejo pa skvoterje

Sodeč po videu se fanta nista upirala in nista poskušala zbežati, kot pravijo policisti.

Objavljeno
04. november 2016 20.14
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Izola – Posnetki, ki so se pojavili na spletu, razkrivajo nekoliko drugačen potek dogodkov prejšnji petek pred Avtonomno cono Argo, kot so policisti navedli v zapisniku. Nikjer ni videti, da bi bila fanta nasilna, da bi se upirala ali da bi poskušala zbežati, s čimer so policisti upravičevali uporabo prisilnih sredstev. To je v Izoli sprožilo revolt in razkrilo bedo lastništva (zdaj DUTB-jevega) propadajočega prostora sredi mesta.

Tovarno Argo za predelavo rib so zgradili daljnega leta 1881 in je bila gospodarski in socialni temelj sodobne Izole. Po lastniški preureditvi Droge je ostala prazna, območje so pokupili podjetniki in ga hoteli pozidati, a so jim prebivalci Izole to preprečili. Na koncu sta 2,4 hektarja veliki stavbišče in dvorišče nekdanje tovarne s slovitim dimnikom, ki je zaščiten kot spomenik tehnične dediščine, prešli v last Družbe za upravljane terjatev bank (DUTB).

V zapuščene stavbe na propadajočem območju, ki kazi podobo idiličnega mesteca, se je pred časom naselila skupina mladih, ki v Izoli že več let nimajo prostora za druženje in ustvarjanje. V zadnjem času so se sosedje začeli pritoževati zaradi domnevnega hrupa in kršenja nočnega miru, ko pa so policisti dobili še prijavo DUTB, da skvoterji kršijo nedotakljivost lastnine, so na območje postali bolj pozorni. Prejšnji petek očitno nekoliko preveč.

Posnetki postavljajo policiste na laž

Policisti so še istega dne sporočili, da so v bližini Arga, kjer so pogoste kršitve javnega reda in miru, opazili sumljivega moškega, ki da se je umikal pred njimi. Hoteli so ga legitimirati, ker pa je poskušal zbežati in se je začel upirati, so »uporabili prisilna sredstva«. Podobno se je godilo tudi njegovemu kolegu. Oba so vklenili in kaznovali – enega s tisoč, drugega s 300 evri. Toda fanta sta velik del postopka posnela, dokler jima niso grobo iztrgali telefonov in od njiju zahtevali izbris posnetkov. Posnetke sta zbrisala, pri čemer policisti očitno niso upoštevali, da jih je kljub temu mogoče obnoviti. Posnetki na facebooku so vzbudili dvom o večini navedb policije; fanta na njih nista bila nasilna, nista se upirala in sta postopku ugovarjala le z besedami, policisti – iz posnetkov sklepamo, da so bili najmanj štirje – pa bi se morali obnašati precej drugače. Oba člana avtonomne cone sta imela vidne posledice poškodb, povedala sta, da so jima z nogami pritiskali na trebuh, glavo in hrbet. Da je bil eden več ur na preiskavah v bolnišnici in da še več dni po postopku čutita posledice. Zaradi vsega tega so pred dnevi skupaj z mladimi somišljeniki protestirali pred izolsko policijsko postajo. Na Policijski upravi Koper je Anita Leskovec povedala, da bodo kot vedno v takšnih primerih opravili preiskavo postopka in da se fanta uradno pri policiji nista pritožila.



»DUTB ni zahtevala ničesar«

Simona Rodež iz DUTB je zanikala, da bi DUTB od skvoterjev v Argu kar koli zahtevala, kakšni so kratkoročni načrti slabe banke z Argom, pa da nam ne more povedati, ker so odgovorni te dni na dopustu. Na izolski občini so priznali, da mladi že več let nimajo prostora za druženje. »Občina že dalj časa opozarja in od lastnikov degradiranih območij zahteva, da z lastnino upravljajo kot dober gospodar in da so območja primerno urejena. Lastniki so tudi tisti, ki komunicirajo s policijo. Toda kdo bo prevzel odgovornost, če se bo v teh prostorih kaj zgodilo?« je dejala Luca Stančič Kodarin iz županovega kabineta. Župan Igor Kolenc pa pravi, da so DUTB že ponudili zamenjavo tega prostora za zazidljiva zemljišča na Šaredu in v TPC Livade, a DUTB te ponudbe še ni sprejela. Če bi jo, bi občina poskušala s pomočjo denarja EU uresničiti dolgo načrtovani ribiški muzej, v okviru katerega bi bil tudi znameniti dimnik, rešitev pa bi morali še prej najti za mlade, ki so s svojim delovanjem prepuščeni najbolj degradiranemu območju v mestu.