Dva kandidata za predsednika vrhovnega sodišča

Vladimir Horvat ali Rudi Štravs - 
ali nobeden od njiju?

Objavljeno
23. junij 2016 12.40
jer masleša
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana - Ali bo na mestu predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo zamenjal Vladimir Horvat ali Rudi Štravs ali pa nobeden od njiju in se bo začel tretji krog iskanja kandidatov, bo najverjetneje znano jeseni. Do takrat bosta svoje povedali občna seja vrhovnega sodišča in sodni svet.

Potem ko je prvi razpis potekel v prazno, se zdaj za predsednika najvišjega sodišča v državi potegujeta vodja evidenčnega oddelka vrhovnega sodišča Vladimir Horvat in sodnik civilnega oddelka vrhovnega sodišča Rudi Štravs.

Horvat je vrhovni sodnik od leta 2012, kmalu po izvolitvi je prevzel vodenje evidenčnega oddelka. Njegov protikandidat je bil takrat sedanji generalni sekretar vrhovnega sodišča Janko Marinko, vendar se je sodni svet, ki mu je takrat predsedoval sedanji premier Miro Cerar, odločil za Horvata. Štravs je vrhovni sodnik dvanajst let. Oba kandidata imata, poleg tega da sta oba civilna sodnika, še eno skupno točko, in sicer da sta bila oba nekaj časa tudi odvetnika.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je že napovedal, da bo državnemu zboru v izvolitev predlagal kandidata, ki bo dobil podporo stroke. Torej občne seje vrhovnega sodišča, ki jo sestavljajo vsi vrhovni sodniki, in sodnega sveta, ki ga poleg sodnikov sestavljajo še zunanji kvalificirani pravniki.