Dva udarca za visoko šolstvo

Izguba mest in denarja -  razloge za nejevoljo pojasnjuje rektor Univerze Maribor dr. Danijel Rebolj.

Objavljeno
06. februar 2013 20.52
Slovenija, Bled, 20.Marec2012, Portret Danijel Rebolj, rektor Univerze v Mariboru. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Jasna Kontler - Salamon, znanost
Jasna Kontler - Salamon, znanost

Ljubljana – V ponedeljek odposlani odprti pismi prof. dr. Staneta Pejovnika in prof. dr. Danijela Rebolja, rektorjev ljubljanske in mariborske univerze (UL in UM), ki sta ministra Žigo Turka pozvala, naj od vlade zahteva umik nezakonitega visokošolskega razpisa, sta bili očitno neuspešni.

»Na pismi še nisva dobila uradnega odgovora, je pa zato minister Turk tvitnil, da Pejovnik in Rebolj vlado razumeta kot organ, ki mehanično potrjuje sklepe univerz. Ministra sem na enak način popravil, da vlada ne potrjuje avtomatično, saj v zakonu piše, da k razpisu daje soglasje ali ne.

Na to nisem dobil odgovora,« nam je povedal rektor UM prof. dr. Danijel Rebolj, ki je tudi predsednik slovenske rektorske konference.

Na vprašanje, kaj takšna ministrova ignoranca pomeni za univerze, katerih senati so sprejeli drugačen razpis, kot ga je potrdila vlada in je objavljen, je razočarano skomignil. »Vlade ne moremo prisiliti v spremembo razpisa, čeprav ji lahko dokažemo, da ni upoštevala niti tistih zmanjšanj števila vpisnih mest, ki so jih v prejšnjih letih izvedle nekatere naše fakultete.« Po rektorjevi oceni je bilo na UM tako umaknjenih že približno 450 rednih vpisnih mest.

Čeprav je sam profesor na gradbeni fakulteti, Rebolj nasprotuje tudi ministrovi zahtevi, da se na tehniki poviša število vpisnih mest.

»Naše tehniške fakultete so se racionalizirale, zmanjšale so število skupin, zato zdaj ni mogoče večati vpisa brez povišanja stroškov, česar pa si ne moremo privoščiti. Po drugi strani se brez pravih argumentov zmanjšuje število vpisnih mest tam, kjer imamo pogoje in je tudi dovolj zanimanja.«

Prvega med slovenskimi rektorji smo vprašali, kaj pravi o očitku rektorja Primorske univerze prof. dr. Dragana Marušiča, ki je za Delo dejal, da sta rektorja UL in UM v nasprotju z rektorskim dogovorom ministra pozvala, naj pripravi predlog zmanjševanja vpisnih mest.

»Ne spomnim se, mogoče smo kdaj v kakšnem dialogu ministru rekli, naj pripravi razpisne predloge, če našim ne verjame. To se seveda zdaj lahko tolmači tako in drugače. A tega nikoli nismo mislili resno. Navsezadnje smo že lani jeseni na MIZKŠ poslali načrt vpisnih mest za prihodnja tri študijska leta. Takrat minister še ni rekel nič, čeprav bi se dalo kaj spremeniti.«

Rebolj poudarja, da so na univerzah pripravljeni narediti marsikaj, ne privolijo pa na takšno vsiljeno rezanje razpisa ali na delitev 16 milijonov, ki jih je visokemu šolstvu vrnil DZ in brez katerih se bo visoko šolstvo znašlo v še bolj kritičnem položaju.

Mariborski rektor obžaluje, da se jim nikoli ni uspelo srečati z zdajšnjim predsednikom vlade. »Radi bi ga vprašali, kaj vlada načrtuje z univerzami. Mi ne moremo odpustiti dvesto ljudi ali zapreti deset programov. Takšno rešitev si lahko privoščijo v proizvodnji, na univerzi to je gre. DZ je to razumel, ne vem pa, ali bo tudi vlada.«