Dve poti do valilnic podjetij

Velenje dobilo sredstva EU, Celje mora denar zagotoviti samo

Objavljeno
02. marec 2015 18.27
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje, Velenje – Na jesenskem zadnjem pozivu za financiranje projektov iz sredstev EU se je znova pokazalo, da razpisni kriterij, po katerem denar dobi tisti, ki prej odda vlogo, povzroča nepravično razdelitev denarne pomoči. Velenje je denar za ureditev podjetniškega inkubatorja dobilo, Celje pa ne, ker je vlogo oddalo kakšno minuto kasneje.



Saša Lavrič, direktorica Inkubatorja Savinjske regije (ISR) od oktobra 2013, pravi, da jih je kot ustanoviteljica financirala izključno Mestna občina Celje (MOC). Po javno dostopnih podatkih je doslej za ISR namenila malo več kot 100.000 evrov, za letos pa še ne sprejeti mestni proračun za inkubator predvideva 80.000 evrov.

V ISR so večino denarja porabili za ureditev prostorov v Gregorčičevi ulici. Ob odprtju konec februarja so številnim mladim predstavili možnosti delovanja v ISR, s svojimi izkušnjami pa so jih seznanili mladi podjetniki Niko Klanjšek (Smart Wheel), Matic Užmah (Greener) in Matevž Petek (Povio) ter Urban Lapajne iz Iniciative Startup Slovenija. Petek je povedal, da se je po delovanju v ZDA v Slovenijo vrnil, da bi razvijal svoje poslovne ideje zaradi tukajšnjega spodbudnega okolja za mlade podjetnike.

Lavričeva pravi, da so v ISR mladi podjetniki že zasedli dve pisarni, veliko zanimanja pa je tudi za prostore za coworking. »Za zdaj je naša edina financerka MOC, saj se nam lani ni uspelo uvrstiti med prejemnike denarja EU. Sredstva so dobili tisti, ki so na dan odprtja poziva, ko smo pošto oddajali opolnoči na bencinskih črpalkah, vloge oddali kakšno minuto pred nami,« dodaja Lavričeva.

V Celju sta že pred ISR delovala dva podobna inkubatorja. Pri Regionalni razvojni agenciji Celje so imeli Mrežni podjetniški inkubator Savinjske regije, ki ima enako usodo kot mati in je od lani v stečaju ter na istem naslovu še Univerzitetni inkubator Savinjske regije, o čigar delovanju ni podatkov.

Medtem pa danes na Mestni občini Velenje (MOV), ki je sredstva EU dobila, z družbo Esotech in podizvajalci podpisujejo pogodbo za saniranje prostorov za Poslovni center Standard v nekdanji blagovnici Standard v središču mesta. V njih bodo uredili prostore za razvoj podjetništva in spodbujanje novih delovnih mest v regiji Saša. Kupili in obnovili bodo skoraj dva tisoč kvadratnih metrov površin za mlada inkubirana podjetja, prostor za coworking in pisarne za podjetniški inkubator.