Eden od dveh prijavljenih je Samo Fakin

Razpis za direktorja ZZZS: SMC se bo izrekla, ko bo skupščina ZZZS dala ime kandidata.

Objavljeno
15. februar 2016 18.32
Tiskovna konferenca ZZZS na sliki Samo Fakin 22.1.2014 Ljubljana Slovenija
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana - Na razpis za generalnega direktorja javne zdravstvene blagajne (ZZZS) sta prispeli dve vlogi. Samo Fakin, ki vodi tretjo največjo blagajno že deveto leto zapovrstjo, od maja lani kot v. d., je potrdil, da je ena vloga njegova. Čigava je druga, nismo izvedeli.

Janko Štok, finančni direktor ZZZS, in pravnik Zvonko Zinrajh - oba sta bila prijavljena na zadnjih dveh razpisih za generalnega direktorja ZZZS skupaj s Fakinom in zdravnikom Mirom Lasbaherjem - sta dejala, da se tokrat nista prijavila. Tudi Marijan Papež, generalni direktor Zpiza, o katerem se je govorilo, da je kandidat, se ni prijavil. »ZZZS je izziv, zato sem razmišljal, a se kasneje nisem odločil,« je dejal.

ZZZS, ki vsako leto obrne 2,4 milijarde javnega denarja za zdravstvo, na zadnjih dveh razpisih za generalnega direktorja ni imel sreče. Upravni odbor, ki je prvo sito izbora, na prvem razpisu ni izbral nikogar, potem ko se je predsednik največje stranke SMC Miro Cerar izrekel proti Fakinu. Na ponovljenem razpisu sta upravni odbor in skupščina ZZZS izmed istih štirih kandidatov izbrala Fakina, a ga je državni zbor tako rekoč soglasno (za Fakina je glasoval en sam poslanec) zavrnil. Brez DZ ni imenovanja novega generalnega direktorja. Ker je SMC največja stranka, je vse odvisno od njenih poslancev.

Ali ima SMC svojega kandidata?

Ali se je premier Miro Cerar ali kdo drug v stranki pogovoril s potencialnimi kandidati za generalnega direktorja? Koga bo SMC podprl tokrat? »O podpori SMC predlaganemu kandidatu se bo stranka odločila, ko bo znano, koga je potrdila skupščina ZZZS,« so nam na naša vprašanja odgovorili iz službe za stike z javnostjo SMC.

»V skupščini sem preveril, ali imam podporo. Prosili so me, naj se prijavim. Če bodo dobili boljšega kandidata, ga bodo izbrali,« je povedal Samo Fakin.

Fakin, ki vodi ZZZS že deveto leto, je ob zadnjem imenovanju napovedal, da bo skrajšal čakalne dobe. »Ni mi uspelo, kot sem napovedal. Kot veste zaradi zadnjega spopada z ministrico za zdravje,« je dejal danes Fakin, ki je kritičen: »Težave imamo pri poznavanju mikroorganizacije zdravstvene službe, zato se težko pogajamo za prave cene. Zdaj, po reorganizaciji urgence, moramo dati dodatnih 25 milijonov za urgentno službo, čeprav smo mislili, da bo cenejša in boljša. Zdaj je malo slabša in dražja. Če bo šlo tako naprej, bo ZZZS samo še navadna računovodska služba, ne pa aktivni kupec.«

Referendum o zdravstvenem sistemu

Meni, da je treba spremeniti status ZZZS tako, da vlada ne bi več dajala soglasja k podrobnejšim finančnim odločitvam. Kaj bi naredil v svojem tretjem mandatu?

Prioriteta je dostopnost do zdravstvenih storitev za ceno, ki si jo Slovenija lahko privošči. Nato bi bilo najbolje izpeljati referendum o tem, kakšen zdravstveni sistem hočemo. Slovenija naj ima največ deset velikih primarnih zdravstvenih centrov, organiziranih po vzoru Gorenjske ali Ljubljane. Ti bi združevali vse potrebno, tudi odločali o koncesijah. Bolnišnice bi združil v holding, v katerem bi spremljali rezultate zdravljenj in jih mednarodno primerjali. Plače v bolnišnicah naj bodo odvisne od kakovosti in storilnosti zaposlenih. Tretje je plačevanje terciarja: vsako drago zdravstveno storitev bi bilo treba plačati posebej po računu, ne pa pavšalno, je naštel Samo Fakin nekaj točk iz svojega programa.

Kdo je drugi prijavljeni kandidat, bo uradno znano 26. februarja, ko bo upravni odbor ZZZS pregledal vlogi in določil datum za predstavitev kandidatov.