Dve tretjini prepričanih, da gredo stvari v napačno smer

Čeprav na Mediani ugotavljajo, da so prebivalci Slovenije vedno bolj nezadovoljni s tem, kam gredo stvari v Sloveniji, pa tega ne morejo trditi za smer EU.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Delež tistih, ki menijo, da gredo stvari v Sloveniji v napačno smer, v aprilu znaša 67 odstotkov, kar je skoraj enkrat več kot v enakem obdobju lani, ugotavlja Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana v raziskavi javnega mnenja. Po drugi strani ugotavljajo, da to ne velja za Evropsko unijo (EU) na splošno, saj je mnenje o njeni usmeritvi od lanskega leta ostalo nespremenjeno. Na Mediani sougotavljali, kakšna je percepcija ugleda EU med prebivalci Slovenije, zanimalo pa jih je tudi, kako vprašani vidijo usmeritev Slovenije in kako usmeritev EU.

image_alt
Vlada z najnižjo oceno v tem mandatu


Ugotovili so, da je v primerjavi z merjenjem v maju 2020 statistično značilen padec med tistimi, za katere ima EU zelo negativen ugled, pa tudi med tistimi, ki njen ugled zaznavajo kot nevtralen. Po drugi strani pa je inštitut med prebivalci Slovenije ugotovil porast v deležu tistih, ki menijo, da je ugled EU dokaj pozitiven. Takšnih, ki ugled EU vidijo kot dokaj ali zelo pozitiven, je v letošnjem letu 43 odstotkov, v preteklem letu pa jih je bilo 27 odstotkov, so zapisali.
 

13 odstokov jih meni, da gredo stvari v pravo smer


Podatki, ki jih je pridobila Mediana, jasno prikazujejo, da se delež tistih, ki menijo, da gredo stvari v Sloveniji v napačno smer, v enem letu zvišal s 35 na kar 67 odstotkov, kar predstavlja statistično značilno razliko. Prav tako je statistično značilno na drugi strani nižji delež tistih, ki menijo, da gredo stvari v pravo smer – teh je bilo leto nazaj 32 ostotkov, v letošnjem letu pa le še 13.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Čeprav ugotavljajo, da so prebivalci Slovenije vedno bolj nezadovoljni s tem, kam gredo stvari v Sloveniji, pa tega ne morejo trditi za smer EU. »Kljub temu, da opažamo majhne razlike med letošnjim in tokratnim merjenjem, pa te v nobenem oziru niso statistično značilne. Sklenemo torej lahko, da so z usmeritvijo Evropske unije prebivalci Slovenije enako (ne)zadovoljni, kot so bili tudi v letu 2020,« so zapisali.

Komentarji: