Dvojni triatlonci so znova zavzeli Bakovce

V Bakovcih je bil že sedmo leto tekmovanje v dvojnem ultra triatlonu, tokrat je zmagal Nemec Richard Widmer

Objavljeno
22. avgust 2015 20.15
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota - 7,6 kilometrov plavanja v gramoznici Soboško jezero, 360 kilometrov kolesarjenja v krogih po vaških ulicah v Bakovcih in za konec še 84,4 kilometrov teka po tej isti vasi so bile naloge, ki bi jih morali brez prekinitve opraviti udeleženci letošnjega tekmovanja v dvojnem ultra triatlonu. Od 35 udeležencev in udeleženk je to od petka opoldne do časa, ko to poročamo, uspelo le sedemnajstim, štirje pa še tečejo, saj imajo čas za dokončanje teka nocoj do 24. ure.

Zelo pisana druščina športnih ekstremistov, starih od 22 (toliko jih šteje domačin iz Bakovcev Dušan Fister, ki je bil odlični tretji) pa do 67 let, kolikor jih ima Anglež Guy Rossi, je Bakovce zavzela že sedmo leto, saj so se tukajšnji organizatorji že leta 1999 pridružili devetim drugim organizatorjem tovrstnih tekmovanj po svetu, ki v sklopu Mednarodne ultra triatlonske zveze IUTA pripravljajo deset prireditev, ki štejejo za svetovni pokal. Majhni Bakovci so se tako pridružili organizatorjem ekstremnih športnih dogodkov v ZDA, Nemčiji, Mehiki, na Madžarskem in v Litvi, ki prirejajo ne samo dvojne, ampak po enkrat tudi trojni, petkratni in desetkratni ultra triatlon (pri slednjem je treba preplavati 38, prekolesariti 1800 in preteči 422 kilometrov). Nihče izmed njih ni poklicni športnik, vsi se s tem ukvarjajo ob službi ali študiju, nekateri celo že kot upokojenci, skupna pa jim je predvsem neomajna volja priti do cilja. Ali, kot nam je dejal oče tekmovalke Karle Čović Karlo Čović, »Vse je v glavi.«
In pot do cilja je pri tem tekmovanju dolga, saj je najhitrejši, Nemec Richard Widmer, vse tri naloge opravil v enaindvajsetih urah, drugouvrščeni, Avstrijec Peter Brandenburger, skoraj 23 ur, tretji, domačin Dušan Fister 23 ur in 22 minut, Anglež Tony Fisher, ki je v času našega poročanja zadnji končal vse naloge, pa je plaval, kolesaril in tekel skupaj kar 29 ur in 21 minut. Na tej poti so jim z vzpodbujanjem, pomočjo, prigrizki, pijačo in drugim znotraj pravil izdatno pomagali domačini, ki so tekmovanje že vzeli za svoje.
Presenečenje tekmovanja je bila Norvežanka Marie Veslestau, ki je, ves čas nasmejana, vse naloge opravila v 25 urah in 43 minutah in se tako uvrstila na absolutno deseto mesto tudi med moškimi tekmovalci. Letošnji zmagovalec Widmer je stari znanec bakovskih tekmovanj, saj je bil lansko leto tukaj drugi, predlanskim pa je zmagal. Letos je po šestih tekmovanjih v skupnem seštevku svetovnega pokala na prvem mestu.