Dvorana Podmežakla bo vrhunska, hokej ne

Jeseniški hokej je pred veliko prelomnico. Imeli bodo prenovljeno dvorano za 5.500 gledalcev, profesionalne ekipe pa ne.

Objavljeno
03. april 2013 19.41
Dvorana Podmežakla
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Po propadu prve jeseniške hokejske ekipe je ogrožena prihodnost hokeja na Jesenicah. Miha Rebolj, predsednik HD mladi Jesenice, se boji, da se bodo posledice današnjih razmer pokazale na dolgi rok. Zaradi prenove dvorane Podmežakla je mladinski hokejski pogon iztekajočo se sezono komaj preživel.

Občina Jesenice se je že pred leti odločila prenoviti dvorano Podmežakla, skupaj bo vanjo vložila več kot devet milijonov evrov (približno tri milijone so že porabili za novo vzhodno tribuno, dobrih šest milijonov evrov bo predvidoma vrednacelovita prenova dvorane vključno z menjavo strehe, ki pravkar teče).

Slabi obeti za jeseniški hokej

Prenova dvorane je prioritetni projekt občine Jesenice, je dejal Vitomir Pretnar, direktor občinske uprave in priznal, da odgovora na vprašanje o prihodnosti hokeja na Jesenicah nimajo, pa čeprav vlagajo v najpomembnejši hokejski objekt.

Odgovora nimajo niti na hokejski zvezi Slovenije (HZS), ki bo s člansko reprezentanco, ki jo v dobršnem delu sestavljajo hokejisti jeseniške šole, sodelovala na olimpijskih igrah v Sočiju prihodnje leto. Kot pravi direktor HZS Dejan Kontrec se morajo Jeseničani opreti na lastne moči.

Acroni bi spremenil svojo vlogo

Glavni in tradicionalno največji pokrovitelj jeseniškega hokeja, nekoč železarna, danes pa Acroni, član Slovenske industrije jekla (Sij), bi, sodeč po pojasnilih, ki nam jih je poslal, rad spremenil svoj status. Kot pravi Slavko Kanalec, direktor Acronija, sicer pa odstopljeni predsednik HK Acroni Jesenice, »vzdrževanje profesionalne hokejske ekipe ne more biti prepuščeno pretežno enemu podjetju. Vsekakor je to zalogaj, ki ga mora prevzeti širša skupnost.« Kako upoštevajo dejstvo, da je za jeseniški hokej pomembno, da Acroni ostane glavni sponzor, saj je prav od njegovega sodelovanja odvisno tudi sodelovanje drugih sponzorjev, jasnega odgovora v Acroniju, niti v Siju nismo dobili. Miha Rebolj pravi, da med pokrovitelji niso našli dovolj posluha in okoli en milijon evrov za igranje v ligi Ebel v prihodnji sezoni, v izjavi za javnost pa pojasnil, da je »očitno vonj polpretekle jeseniške EBEL zgodovine premočan.«

Vlaganja javnih sredstev v dvorano, v kateri bo po prenovi namesto 5.500 gledalcev, kolikor bo mest v dvorani, prisotnih morda le nekaj deset staršev, ki bodo med vadbo spremljali hokejske naraščajnike, nove razmere postavljajo v novo gledišče. Čeprav bodo na Jesenicah letošnjo jesen gostili šest evropskih košarkarskih reprezentanc. Prav kandidatura za EP v košarki je bil eden najpomembnejših motivov za prenovo, sicer precej dotrajane dvorane.