Ecosova bioplinarna še vedno trn v peti krajanom

Civilna iniciativa Petišovci domneva, da plinarna še vedno obratuje, zato so odgovornim spisali odprto pismo.

Objavljeno
20. september 2017 12.04
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Lendava − Čeprav je okoljska inšpekcija že 23. julija letos družbi Ecos Center do nadaljnjega prepovedala zbiranje in obdelavo kakršnihkoli odpadkov v Bioplinarni Lendava, imajo krajani okoliških vasi in Lendave občutek, da plinarna še vedno obratuje. To po mnenju Civilne iniciative Petišovci dokazuje smrad, ki se še vedno širi, prihajajoči tovornjaki in napete kupole fermentorjev. Lastniki trdijo drugače.

Ker so prepričani, da se lastniki bioplinarne, družina Jožefa Pavlinjeka, ne ozirajo na prepovedi, so v civilni iniciativi napisali odprto pismo in ga naslovili na okoljsko ministrico Ireno Majcen, predsednika vlade Mira Cerarja, predsednika države Boruta Pahorja, poslanke in poslance državnega zbora in medije. V pismu pravijo, da so bili naivni, ko niso nasprotovali gradnji bioplinarne in ko so pričakovali delovna mesta in odkup surovin od kmetov. »Dobili smo samo bioplinarno, ki že leta povzroča težave v okolju, saj se iz nje širi močan in nevzdržen smrad.«

Opozorili so, da po njihovem mnenju tovornjaki, ki so jih 8. septembra tudi fotografirali, v bioplinarno kljub prepovedi še vedno ilegalno dovažajo odpadke s Hrvaške in jih predelujejo, zato tudi smrad in napete kupole fermentorjev. V odprtem pismu so naslovnikom zato napisali, da »krajani Občine Lendava pričakujemo, da nas boste podprli v naslednjih zahtevah: da pristojne službe nemudoma ukrepajo, da se prepreči nadaljevanje poslovanja v bioplinarni Lendava in da se krajanom omogoči dostojno življenje, ne pa psihični in zdravstveni teror kapitala nad tisoči občanov, da Arso takoj sproži postopek odvzema okoljevarstvenega dovoljenja bioplinarni Lendava, da inšpekcijske službe izdajo odločbo o takojšnjem zaprtju bioplinarne ter po potrebi ukrepajo, če se odločba ne spoštuje, da policija, ki ima v rokah kar nekaj ovadb glede bioplinarne, končno ukrepa, da Arso ob sodelovanju krajanov izvede meritve emisij v zrak ter onesnaženosti voda in zemlje in z rezultati seznani lokalno skupnost.«

Toda Jožef Pavlinjek nam je zanikal, da bi bioplinarna še delovala. »Tovornjaki, ki so jih videli in fotografirali krajani, niso dovažali odpadkov, ampak iz plinarne odvažali tekoči substrat, ki ga moramo odstraniti na podlagi inšpekcijske odločbe. To lahko potrdi tako policija kot okoljska inšpekcija, saj so oboji prišli preverjat, kaj se dogaja. Rok, do katerega moramo očistiti fermentorje, se nam izteče 26. septembra, zato smo hoteli pohiteti z odvažanjem, vendar še nimamo ustreznih analiz substrata in ga zato ne smemo odvažati na kmetijske površine pri nas. Zato smo uporabili hrvaške analize in substrat odvažali v lagune na Madžarskem, obenem pa se z Agencijo RS za okolje dogovarjamo za dovoljenje za odvoz na kmetijske površine.« Toda iz drugega vira smo izvedeli, da so na Madžarsko substrat odvažali brez ustreznih dovoljenj ministrstev obeh držav, zato so morali tudi ta odvoz ustaviti, sicer pa je naš vir potrdil, da bioplinarna res ne obratuje.

Glede napetih kupol fermentorjev pa Pavlinjek pravi, da prav tako ne pomenijo tega, da fermentorji delujejo. Po tem, ko so zaključili fermentacijo zadnje pošiljke po prepovedi, so namreč kupole že spustili, vendar so jih pozneje znova dvignili zato, ker so se bali, da bi jim obilnejše deževje kupole napolnilo z vodo in poškodovalo, če bi bile spuščene. »Če krajane to moti, lahko kupole znova spustimo, vendar s tem tvegamo škodo, če bo spet deževalo,« nam je dejal. 

V civilni iniciativi vse do včeraj, torej teden dni po tem, ko so ga poslali, niso dobili odgovorov na svoje odprto pismo. Z ministrstva za okolje in prostor tudi nam na naša vprašanja v zvezi z bioplinarno Lendava do včeraj še niso odgovorili, pa tudi ministričinega odgovora na odprto pismo ali njenega komentarja nam do včeraj ni uspelo dobiti.