Eko sklad zavira sanacijo stavb

V SPL opozarjajo, da novi obrazec ustavlja energetsko sanacijo večstanovanjskih stavb za več mesecev.

Objavljeno
05. maj 2015 22.40
Adaptacija strehe. Ljubljana 14. januar 2015.
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana – Predpisi se niso spremenili, kljub temu pa Eko sklad letos za pridobitev nepovratnih sredstev prvič zahteva podpise vseh lastnikov stanovanj na enem dokumentu za izvedbo naložb v obnovljive vire in večjo energijsko učinkovitost večstanovanjskih stavb.

Razpisi so bili objavljeni vsaj dva meseca prepozno, zdaj pa Eko sklad, kot opozarjajo v SPL, z dodatnim administriranjem obnovo večstanovanjskih stavb še zavlačuje. »Pozna objava razpisa, zahtevana dodatna pogoja vseh predloženih podpisov in 75-odstotnega soglasja za obnovo dotrajane fasade ter izvzem stavb na degradiranih območjih, so razlogi za zakasnitev začetka gradbenih del. To vpliva tako na lastnike kot na pooblaščence lastnikov, ki v njihovem imenu vlagajo v Eko sklad, in gradbene izvajalce,« pravijo v SPL. Iz Eko sklada na očitke še nismo dobili odgovorov. Prav tako neuspešnih je bilo več klicev in sporočil na ministrstvo za okolje in prostor, ki imenuje tudi predsednika nadzornega sveta Eko sklada. To je zdaj generalna direktorica direktorata za okolje Tanja Bolte.

Podpisi vseh lastnikov stanovanj morajo biti priloženi prijavi na razpis, brez te pa se dela pri obnovi ne smejo začeti. »Od leta 2010 je imel Eko sklad pravila, ki smo jih upoštevali vsi upravniki. Za to smo imeli tudi letos podpisane ustrezne pogodbe in čakali na razpise Eko sklada. Zdaj pa je Eko sklad predpisal, da to, kar se je odločilo na zborih lastnikov ni dovolj, temveč moramo, da dobimo subvencijo, še enkrat v hiše in zbrati podpise vseh lastnikov. Skočili so iz ene oblike v drugo, ne da bi se pred tem spremenil kakršen koli predpis, nekdo ga je le začel drugače tolmačiti. Lastniki stanovanj mogoče niti niso v stanovanjih, lahko jih dajejo v najem. Lahko so v tujini, mogoče lastništvo zaradi postopkov dedovanja še ni določeno. Ko smo hoteli pojasnilo, so v Eko skladu povedali, da so imeli težave pri nekaterih hišah. Nedopustno je, da niso reševali težav v primeru teh hiš, ampak so vse vrgli v isti koš in to rešujejo na hrbtih hiš, ki so že nenehno upoštevale pravila. Vlada že nekaj časa govori o zmanjšanju birokratskih ovir, pri tem pa ne vemo, ali misli resno. Namesto da bi kaznovali tiste, ki delajo narobe, vsem večstanovanjskim hišam preprečiš, da bi sodelovale na razpisu Eko sklada,« pravi generalni direktor SPL Franc Props.

Ne učinkovitost, soglasje

Podlaga za ta pogoj ni znana, saj se glavnina sredstev za izvedbo energetskih obnov v večstanovanjskih stavbah krije iz rezervnega sklada. Poraba sklada je namenska, določijo pa jo lastniki stanovanj na zborih. V skladu s stanovanjsko zakonodajo so tako izpolnjeni vsi pogoji, da bi se prenove lahko začele. Eko sklad pa je zaostril pogoje z zahtevo, da je treba pridobiti 75-odstotno soglasje na predpisanem obrazcu za obnovo fasade, ki ji je že potekla doba trajanja oziroma je starejša od 30 let. Pravilnik o standardih vzdrževanja stanovanjskih stavb in stanovanj pa določa, da je za to treba pridobiti soglasje zgolj večine, torej polovice lastnikov, na ponovljenem zboru lastnikov celo le večine navzočih na zboru.

Verjetno bi bilo bolje, če bi Eko sklad svojo energijo raje usmeril v preverjanje učinkovitosti prenov. Tako se ne bi dogajalo, da so toplotne karakteristike vgrajenih materialov boljše od zahtevanih, vendar je debelina izolacije za subvencijo Eko sklada premajhna.