Ekoinovacije: učne ure prijaznega oblikovanja

Evropski projekt za usposabljanje oblikovalcev. Dizajn za zmanjšanje škodljivih vplivov na okolje.

Objavljeno
05. februar 2016 21.55
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Razvojni center orodjarstva Slovenije Tecos od novembra koordinira evropski projekt v programu Erasmus plus. V njem bo dvanajst partnerjev iz štirih držav usposabljalo oblikovalce za dizajniranje izdelkov, ki bodo imeli manj škodljivih vplivov na okolje.

Projekt Ekoinovacijske spretnosti za evropske oblikovalce je namenjen oblikovalcem prehrambne embalaže, tekstila in elektronskih izdelkov. Gre za sektorje, ki imajo velike deleže uvoza za evropsko gospodarstvo. Proizvodnja je največkrat v tujini, projektiranje, ki določa 80 odstotkov okoljskega vpliva izdelka, pa je večinoma plod evropskih oblikovalcev. V projektu ugotavljajo, da imajo oblikovalci premalo znanja, da bi izdelke projektirali do okolja prijaznejše, pri čemer morajo upoštevati celoten življenjski cikel izdelka, torej od surovin, izdelave, pakiranja, transporta in odlaganja ter recikliranja.

Projekt je namenjen predvsem študentom tehničnih področij in oblikovalskih smeri. Osrednji cilj projekta sta nov skupni učni načrt in program usposabljanja za evropske ekooblikovalce. Bo pa projekt koristen tudi za industrijo, ki bo v projektu sodelovala z informacijami.

Od teorije do prakse

Slovenski partnerji v projektu (Tecos, Center RS za poklicno izobraževanje in Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru) bodo reševali oblikovalske zagate v elektrosektorju. Vodja projekta Tanja Feguš iz Tecosa je pojasnila, da je dizajn veliko širši pojem, kot se zdi laikom: »Ne gre le za oblikovanje, ampak tudi za zasnovo izdelka in njegovih komponent. Cilj je, da bi znali oblikovati do okolja prijazne, energetsko učinkovite komponente in da bi jih bilo v končnem izdelku čim manj in bi bile čim bolj miniaturne, da bi bilo izdelek lažje sestaviti.«

Projekt se je začel novembra lani in bo trajal tri leta. Najprej bodo 40 slovenskim podjetjem elektrosektorja poslali vprašalnike. »Naš cilj je pridobiti informacije, kakšne so potrebe v posameznem sektorju, da ugotovimo, kje so možnosti za ekoinovacije,« je povedala Feguševa. Tako naj bi izvedeli, kakšna je razlika med tem, kar industrija potrebuje, in tem, za kar se študenti usposabljajo. V Evropi bo v projekt vključenih skupaj 160 podjetij, na podlagi zbranih informacij pa se bo začela pilotna izvedba novega učnega načrta za ekooblikovalce. Tega bodo pilotno izvajali v šolah oziroma fakultetah štirih držav do julija 2017. Projekt je vreden 708.040 evrov in ga financira evropska komisija.