Dodatki: Ekonomska fakulteta izgubila tožbo

Na fakulteti so si izplačali za dobrih 850.000 evrov dodatka. Dodatek za zadnjih deset mesecev morajo vrniti.

Objavljeno
02. marec 2016 22.55
Tina Kristan
Tina Kristan

Ljubljana ­- Zaposleni na ekonomski fakulteti morajo vrniti dodatek za stalno pripravljenost. Njihovo tožbo zoper inšpektorat za javni sektor je upravno sodišče namreč zavrglo.

Upravno sodišče niti ni odločalo o vsebini tožbe, je poročala RTV Slovenija, saj inšpekcijski zapisnik ni pravni akt, ki bi se sploh lahko izpodbijal na upravnem sodišču. Takšen sklep je bila glede na pouk o pravnem sredstvu, zapisan v odločbi inšpektorja, pričakovan.

Inšpektorat za javni sektor je nezakonito izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost junija ugotovil na devetih fakultetah ljubljanske univerze. Te so si skupaj od leta 2008 izplačale več kot 1,6 milijona evrov dodatka, od tega ekonomska fakulteta več kot polovico, 850 tisoč evrov.

Poleg devetih fakultet si je dodatek, kot je razvidno iz podatkov, ki jih je prejšnji teden objavilo ministrstvo za javno upravo, dodelila tudi fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo. Decembra ga je prejelo šest zaposlenih, in sicer skupaj 1725 evrov.

Po odločitvi upravnega sodišča morajo zdaj vsi zaposleni na ekonomski fakulteti vrniti izplačan dodatek za zadnjih deset mesecev. Pobuda senata univerze pa je bila, da morajo dekani, trenutni in nekdanji, dodatek vrniti v celoti.

Fakultete morajo o vračilu denarja inšpektoratu poročati do ponedeljka, univerzi pa do 29. marca. Slednji so do ponedeljka poročale štiri.