Elektro Maribor s februarjem viša ceno elektrike

Iz Maribora so sporočili, da bodo s 1. februarjem prihodnjega leta zvišali ceno elektrike za gospodinjske uporabnike.

Objavljeno
28. december 2011 12.00
Posodobljeno
28. december 2011 12.00
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Elektro Maribor oziroma njegova hčerinska družba Energija plus, ki deluje od začetka letošnjega decembra, bo s 1. februarjem prihodnje leto podražila električno energijo za gospodinjske uporabnike. Ceno bodo povišali povprečno za dobrih šest odstotkov, so sporočili danes.

Napovedani dvig cene za februar bo že drugi v manj kot letu dni; pred tem so v Elektru Maribor podražili elektriko 1. junija letos, takrat za šest odstotkov. Po podatkih družbe Elektro Maribor Energija plus, ki se ukvarja z nakupom in prodajo električne energije, zdaj znaša mesečni znesek za povprečnega kupca z dvotarifnim merjenjem 45,41 evra, od 1. februarja 2012 pa bo ta znesek znašal 48,21 evra. Mesečni znesek za povprečnega kupca z enotarifnim merjenjem zdaj znaša 51,06 evra, s februarjem pa se bo dvignil na 52,79 evra.

V podjetju Elektro Maribor Energija plus pojasnjujejo, da so v podražitev prisiljeni zaradi več kot desetodstotnega povišanja cene elektrike na prostem trgu v minulem obdobju. Pri tem je vzrok tudi sprememba razmerja med ceno pasovne in trapezne energije na terminskem veleprodajnem trgu, na korekcijo pa bo imel delni vpliv še mesečni manipulativni strošek, ki ga doslej niso zaračunavali in ni povezan s količino porabljene elektrike pri posameznemu kupcu.

Z upoštevanjem vsega tega bodo ceno za gospodinjske uporabnike povišali za 6,15 odstotka oziroma 2,79 evra na mesec za povprečnega uporabnika z dvotarifnim merjenjem in 1,73 evra na mesec za tiste z enotarifnim merjenjem. V Elektru Maribor Energija plus so prepričani, da je korekcija cene elektrike »nujna, saj bi sicer delali z izgubo«, tako pa bodo po podražitvi imeli enake možnosti kot konkurenca, pravijo.

»Cene za gospodinjstva ves čas prilagajamo dolgoročnemu gibanju cen električne energije na terminskih veleprodajnih trgih. Po tej korekciji bomo uporabnikom lahko končno ponudili tudi pakete po fiksnih cenah za nekaj let vnaprej,« je pojasnil direktor Energije plus Bojan Horvat. V preteklosti je bil Elektro Maribor tako med cenejšimi kot med dražjimi dobavitelji, zdaj pa je nekje na sredini, kjer si prizadevajo dolgoročno (s cenami) tudi ostati. Je pa Horvat napovedal, da bodo v prihodnje še dodatno razširili pakete ugodnosti in zvišali kakovost storitev, s čemer bodo poskušali pridobiti nazaj čim več nekdanjih uporabnikov.

Mariborska Energija plus (družba je nastala po ločitvi omrežninskega in prodajnega dela v elektrodistribucijskih podjetjih) zdaj preskrbuje 11.000 poslovnih kupcev in 180.000 gospodinjstev. Od leta 2009 do danes je h konkurenčnim dobaviteljem prestopilo okrog 6000 »njihovih« gospodinjstev, je povedal Horvat. Se zaradi podražitve ne bojijo, da bi jih izgubili še več? »Ta nevarnost vedno ostaja. Tisti, ki sledijo le čim nižji ceni, ne glede na druge storitve, ki jih še ponujamo, se pač odločajo tako, kot se.«