Enake pravice za vse tudi ob možganski kapi

Projekt TeleKap: S posveti na daljavo je mogoča enakovredna obravnava tudi za bolnike na periferiji.

Objavljeno
04. marec 2015 21.54
Slovenija Ljubljana 21.02.2013 - Na sliki operacijska soba. Foto: Leon Vidic/DELO
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Bolniki s kapjo nimajo povsod po državi enakih možnosti za zdravljenje; zaradi slabih cestnih povezav in oddaljenosti to še posebno velja za Koroško. Z uporabo sistema TeleKap, ki deluje v desetih slovenskih regionalnih bolnišnicah, pa jim lahko pravočasno zagotovijo ustrezno obravnavo nevrologa iz Ljubljane.

»Po ustavi imamo enake pravice, zakaj ne bi imeli enakih pravic pri zdravljenju kapi,« je projekt TeleKap povzela njegova vodja, dr. Bojana Žvan. Ker pri kapi šteje vsaka minuta, v različnih regijah pa se dostopnost do zdravljenja razlikuje (nekatere bolnišnice nimajo 24 ur na dan na voljo nevrologa), so sredi lanskega septembra regijskim bolnišnicam začeli omogočati pomoč pri diagnosticiranju na daljavo. V ljubljanskem kliničnem centru je 24 ur na dan na voljo ekipa žilnih nevrologov, ki na poziv zdravnikov iz partnerskih bolnišnic s pomočjo elektronske, video- in avdiokomunikacije (bolnišnice so opremo dobile brezplačno) priskrbijo diagnostično podporo, asistirajo in pregledujejo na daljavo.

Zgodnje prepoznavanje

»Smo med tremi evropskimi državami z največjo umrljivostjo pri možganski kapi,« pravi Žvanova. Možgani so brez krvi že po desetih minutah nepopravljivo poškodovani. »Pri kapi grozi huda invalidnost, razčlovečenje, ko smo povsem odvisni od drugih.« S pomočjo projekta TeleKap si zato prizadevajo pravočasno zdraviti čim več pacientov in jih namesto prevozov v Maribor ali Ljubljano zadržati v domačih bolnišnicah. »Prvi cilj je podpora internistu, kjer na urgenci ni nevrologa. Osnovnih znakov kapi ni težko prepoznati, ko je na primer prizadeto ožilje v zadnjem delu možganov, pa je to manj prepoznavno,« pojasnjuje Žvanova. »Lahko ohromi ena noga, kar lahko zamenjamo za išias. Pacient morda naenkrat ne more več govoriti ali pa ne razume govora, je zmeden, pa vsi mislijo, da se je napil ali da je psihični bolnik.«

Hitra diagnostika je tudi temelj za odločitve o nadaljnjem zdravljenju. Za trombolizo (raztapljanje krvnih strdkov) ima pacient na voljo največ 4,5 ure od nastanka kapi. Videoposvetovanje je povečalo odstotek tromboliz, iz manj kot treh odstotkov so lani dosegli že 12 odstotkov. »Zmanjšamo tudi stroške prevozov bolnikov v oddaljen center in stroške rehabilitacije ter povečamo njeno učinkovitost, saj so pacienti ob hitrejšem ukrepanju manj prizadeti. Zato jih manj konča v domovih za starostnike, kar zmanjša stroške institucionalizacije,« našteva Žvanova.

Bavarski zgled

Nevrolog dr. Matija Zupan je povedal, da je merilo kakovosti obravnave čas od prihoda v bolnišnico do trenutka, ko začne teči infuzija trombolitika. »V zadnjih mesecih je v partnerskih bolnišnicah sistema TeleKap ta čas 60 minut ali kakšna več, kar je za hospitalno obravnavo predolgo, zato bomo storili vse, da se ti časi skrajšajo.« Na urgenci UKC Ljubljana do prejema trombolitika mine več kot pol ure, v helsinški bolnišnici je ta čas 25 minut. »V bavarskem sistemu Tempis, ki nam služi kot zgled za učinkovito urejanje tovrstnega sistema obravnave, je ta čas v povprečju 37 minut,« navaja Zupan. Do leta 2020 nameravajo v vseh partnerskih bolnišnicah ustanoviti posebne enote za možgansko kap, kjer se bo multidisciplinarni tim (od nevrologa, kirurga, internista do psihologa in logopeda) ukvarjal samo s tovrstnimi pacienti.

Direktor koroške bolnišnice Janez Lavre je povedal, da sistem TeleKap s pridom uporabljajo in da je regija z njim ogromno pridobila v smislu tako dostopnosti kot kakovosti tovrstne zdravstvene obravnave, saj internistom na urgenci omogoča preprost in hiter dostop do podpore nevrologa, bolnišnici pa prihranke. Največ posvetov je ekipa TeleKap doslej opravila za nevrološko urgenco UKC Ljubljana ter bolnišnici Brežice in Celje.