Energetska pisarna v Dolu pri Ljubljani

Prebivalci iz šestih občin bodo v podjetju Jub imeli svetovanje zastonj

tor, 18.06.2013, 06:00

Dol pri Ljubljani - Razvojni center Srca Slovenije iz Litije bo v sodelovanju z občino Dol pri Ljubljani in družbo Jub danes ob 11. uri v prostorih Jub Design studia odprl prvo energetsko pisarno v Dolu pri Ljubljani.

Možnost brezplačnega svetovanja bodo imeli prebivalci iz občin Dol pri Ljubljani, Litije, Šmartnega pri Litiji, Ivančne Gorice, Šentruperta in Mengša bodo lahko odslej vsak torek od 15. ure do 18. ure brezplačno koristili energetsko svetovanje pri gradnji ali obnovi stanovanjskih objektov.

Na voljo jim bodo tudi informacije o učinkoviti rabi energije in o obnovljivih virov energije ter informacije o razpisih za sofinanciranje njihovih naložb.

Center jim bo ponujal tudi izobraževanja in delavnice na to temo ter praktične prikaze, kako denimo izdelati izolacijo, pravilno namestiti okna in katera je primerna toplotna črpalka za njihov dom.

Občani bodo deležni tudi do 35 odstotkov popusta pri nakupu Jubovih izdelkov za fasade, je za Delo povedala Ana Savšek iz Razvojnega centra Srca Slovenije.

Občine bi sicer po Energetskem zakonu morale imeti sprejet svoje Lokalne energetske koncepte, v katerih so opredeljene smernice tudi za energetsko svetovanje svojim občanom, vendar tega ni veliko. Občina Dol pri Ljubljani je Lokalni energetski koncept sprejela konec lanskega leta, v veljavo pa je stopil letos.

Gradnja stanovanjskih in javnih objektov v preteklosti z današnjega stališča ni upoštevala načel energetske varčnosti. Zaradi dotrajanosti in zniževanja stroškov jih je zato potrebno čim bolj učinkovito sanirati. V to nas
zavezujejo tudi evropski predpisi, saj moramo do leta 2020 zmanjšati porabo energije in izpustov CO2 za 20 odstotkov, je povedala Savškova.

 


 

 

Prijavi sovražni govor