Energetski svetovalci brez pojasnila pristali na cesti

Opozorila na nepravilnosti v energetski pisarni. Vodja Ensveta obtožbe o samovolji in mobingu označuje za neutemeljene.

Objavljeno
29. maj 2014 23.16
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Cerknica – Vodstvo mreže energetskosvetovalnih pisarn Ensvet je brez pojasnil in možnosti pritožbe odpovedalo pogodbe štirim energetskim svetovalcem, ki zdaj opozarjajo na samovoljno ukinitev sveta Ensveta in pravilnika. Z Gradbenega inštituta ZRMK, ki je izvajalec storitev svetovanja, nam niso odgovorili na vprašanja o porabi denarja za delovanje mreže Ensvet.

»Ensvet si po dobrih 20 letih delovanja ne zasluži propada. Samovolja, nekonsistentna in težko razumljiva pravila, avtoritativno odločanje, odsotnost demokratične diskusije, zamerljivo sprejemanje predlogov za izboljšave, slabo ali skoraj nično opravljanje strokovnega servisa za svetovalce in tako naprej so stalnica delovanja vodstva Ensveta zadnjih nekaj let, razmere pa se poslabšujejo,« pojasnjuje zdaj že nekdanji cerkniški energetski svetovalec mreže Ensvet Bojan Žnidaršič.

Vodja Ensveta Miha Praznik, ki ni podpisnik pogodbe, ampak je to predsednik uprave Gradbenega inštituta ZRMK (GI ZRMK) Igor Janežič, je cerkniškemu Žnidaršiču aprila prekinil še marca podaljšano podjemno pogodbo za brezplačno energetsko svetovanje; Žnidaršič pojasnjuje, da brez pojasnil in možnosti zagovora.

Žnidaršič je dvakrat zavrnil vse obtožbe in jih podkrepil z obsežno dokumantacijo, a brez uspeha. Tudi preostali trije energetski svetovalci, ki so podobno kot Žnidaršič ostali brez podaljšanih pogodb ali pa so jim bile te odpovedane, se pritožujejo nad domnevnim šikaniranjem in arogantnostjo vodje Ensveta Miha Praznika in nad tem, da takšno vodenje nekritično sprejemajo tudi nadrejeni na GI ZRMK.

»V mesecu dni med podaljšanjem in odpovedjo pogodbe se ni zgodilo nič razen tega, da sem Prazniku postavil dve vprašanji,« pravi Žnidaršič. Prvi je brez podaljšanja pogodbe ostal Franc Kalan iz Ljubljane zaradi domnevnega incidenta na lanskem sejmu Dom, dogodka, ki ga ni mogel niti obrazložiti.

Ker se je Kalanu v bran postavil predsednik sveta Ensveta in vodja ljubljanske energetskosvetovalne pisarne Matjaž Valenčič, je brez podaljšanja pogodbe ostal tudi on. Brez pogodbe je 14. aprila ostal še Avrelij Ravnik z Jesenic, ki se je pritožil zaradi Praznikovega vodenja. Ravnik je prepričan, da so bili preveč dobri in so jih zato dobili po glavi in žepu.

Tako Ravnik kot Žnidaršič trdita, da jima je Praznik odrekel plačilo za nekatera izvedena svetovanja, medijske prispevke in upravičene potne stroške. Nekdanji energetski svetovalci še trdijo, da je Praznik lani onemogočil trem svetovalcem dostop do foruma na Ensvetovi interni strani, češ da so kršili pravila.

Ukinitev sveta

Predsednik sveta Ensveta Matjaž Valenčič je že lani predlagal sestanek svetovalcev, predstavnikov izvajalca GI ZRMK ter Eko sklada, prek katerega poteka financiranje Ensveta, da bi uredili odnose. Sestanka ni bilo, svet pa je bil zaradi neznanih razlogov ukinjen.

Prav tako, trdijo energetski svetovalci, nikoli ni bilo odziva na številne predloge, na primer za izobraževanje svetovalcev ali izboljšanje delovanja mreže. Svetovalci ne vedo, kdo je ukinil veljavnost pravilnika o delovanju mreže iz leta 2004 in kdo je potrdil navodila, ki naj bi pravilnik nadomestila. Svetovalci tudi menijo, da je več kot 600.000 evrov na leto, ki je javni denar, dovolj vabljiva vsota, da je vsakoletni javni razpis pisan na kožo doslej vedno izbranemu GI ZRMK.

Miha Praznik na naša vprašanja ni odgovoril, predsednik uprave GI ZRMK Igor Janežič pa nam je pojasnil, da Praznik vse navedbe o mobingu, neplačevanju storitev in blokiranju foruma označuje za neutemeljene. Pojasnil o kršitvah svetovalcev, o tem, kdo je sprejel pravila in koliko denarja je bilo lani izplačanega svetovalcem, niti iz IG ZRMK nismo dobili.

Na Eko skladu so pojasnili, da niso del pogodbenega razmerja med GI ZRMK in svetovalci. Ker pa so, kot je pojasnil direktor Eko sklada Milenko Ziherl, po novem energetskem zakonu poleg sofinanciranja odgovorni tudi za organizacijsko plat izvajanja svetovalnih storitev v okviru projekta Ensvet, bo Eko sklad poskrbel, da bo mreža svetovalcev še naprej delovala skladno s svojim namenom. V skladu za podnebne spremembe je predvidenih do 150.000 evrov za izobraževanje energetskih svetovalcev.