Enotna kartica javnega potniškega prometa uvedena

S prvim šolskim dnem bodo na dijakih v praksi preizkusili novi sistem integriranega potniškega prometa 35 javnih prevoznikov

Objavljeno
23. avgust 2016 17.12
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – V Sloveniji bo 1. septembra začel veljati sistem enotne kartice za javni potniški promet, kar pomeni, da bomo tudi v praksi preizkusili projekt integriranega potniškega prometa (IJPP). Enotne vozovnice bodo najprej začele veljati za približno 56.000 dijakov, 1. oktobra pa še za več kot 34.000 študentov.

V sistem enotne vozovnice, ki jo podpira brezplačna kartica z vgrajenim čipom, je za zdaj vključenih 35 javnih prevoznikov, ki po državi izvajajo krajevni linijski avtobusni in železniški promet pa tudi mestni promet v Mariboru in Ljubljani. To pomeni, da bodo lahko uporabniki na izbrani lokaciji sami izbirali način prevoza oziroma izvajalca obvezne gospodarske javne službe, ki mu najbolj ustreza.

Evropski projekt

Skoraj štiri milijone evrov vredni pilotni projekt ministrstva za infrastrukturo, ki ga je delno financirala tudi Evropska unija, začeli pa so ga že konec junija lani, je z uvedbo enotne vozovnice zdaj prešel v zadnjo fazo (končana bo 29. septembra). Kako uspešno so ga pripravili, bodo preverili na približno 92.000 uporabnikih subvencioniranih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa (dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih), pozneje pa ga bodo nadgradili tudi za druge skupine potencialnih uporabnikov. Za vzdrževanje in nadgradnjo sistema je v prihodnjih petih letih predviden še dober milijon evrov, vanj pa bi radi že oktobra letos vključili tudi izvajalce subvencioniranega mestnega prometa na Jesenicah, v Kranju, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti.

Podporni sistem

Vozovnice prevoznikov v sistemu integriranega javnega potniškega prometa bo mogoče kupiti na 265 prodajnih mestih po vseh Sloveniji (v Ljubljani jih je 83), vloge za subvencionirane vozovnice pa na 155 mestih, validacijo, prodajo in kontrolo bo podpiralo kar 1474 mobilnih terminalov. Sicer pa so vse informacije za potnike dostopne na spletnem naslovu http:/www.ijpp.si.

Kot smo lahko slišali na novinarski konferenci predstavnikov ministrstva za infrastrukturo in konzorcija IJPP (SŽ – Potniški promet, Prometni inštitut Ljubljana, LPP, Marprom), pomeni uvedba integriranega javnega potniškega prometa inovativno rešitev, kakršne ne poznajo niti v okoliških državah. Podobno, a nekoliko drugačno rešitev v Evropi poznajo le na Nizozemskem.

Suzana Habjanič iz službe za trajnostno mobilnost in prometno politiko na ministrstvu za infrastrukturo je dejala, da gre za prenos nalog javnih prevoznikov na novega, enotnega upravljavca sistema IJSS, ki pokriva tako relacijske kot mestne prevoze, potnikom pa omogoča lažje prestopanje z enega sistema javnega prevoza na drugega kot do zdaj.

Najprej vozovnice za dijake

Prodaja subvencioniranih vozovnic za dijake se bo na stacionarnih prodajnih mestih začela 29. avgusta (takrat bodo lahko oddali podpisan obrazec z dokazili), za študente pa 21. septembra. Da bi se izognili gneči, priporočajo, da vloge oddajajo na istih prodajnih mestih kot v preteklem letu oziroma pri prevozniku, s katerim bodo največkrat potovali. Da bi uporabnikom novi sistem čim bolj približali, so jim poleg običajnih informacij na že omenjenem spletnem mestu pripravili tudi spletni povezavi za načrtovanje poti in do portala za oddajo spletnih vlog. Kdor bo hotel povedati svoje mnenje ali predlagati kakšno izboljšavo, pa to lahko pošlje na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..