Erjavec: Včeraj je bila velika zmaga slovenske diplomacije

Erjavec po sporočilu Haaga pričakuje nadaljevanje dela arbitražnega sodišča in ravnanje v skladu z arbitražnim sporazumom.

Objavljeno
29. julij 2015 12.49
tlo*Erjavec
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA

Brdo pri Kranju − Zunanji minister Karl Erjavec je tudi po sporočilu arbitražnega sodišča, da bo zaslišalo tako hrvaško kot slovensko stran, prepričan, da bo sodišče nadaljevalo delo. »Včeraj je bila velika zmaga slovenske diplomacije,« je Erjavec pred današnjo sejo vlade na Brdu pri Kranju še dejal o včerajšnjem imenovanju novega slovenskega arbitra Ronnyja Abrahama.

Erjavec tako po sporočilu Haaga glede zaslišanja pričakuje razpravo in obravnavo, nadaljevanje dela sodišča in ravnanje v skladu z arbitražnim sporazumom. Na zaslišanju bo Slovenijo po njegovih besedah zastopala agentka Slovenije v arbitražnem postopku Mirjam Škrk, vse skupaj pa se bo po Erjavčevih ocenah dogajalo hitro.

Zunanji minister je ob prihodu na sejo vlade, na kateri naj bi razprava v glavnem tekla okoli proračuna, tudi izrazil upanje, da bodo imeli v hrvaškem saboru kulturno razpravo ter da se zavedajo, da arbitražnega postopka ni mogoče ustaviti.

Z arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, so včeraj sporočili, da je odločitev o zahtevah Hrvaške v pred kratkim poslanem pismu v rokah sodišča, ki bo o zadevi čim prej zaslišalo obe strani. Ti pa se morata medtem vzdržati vseh dejanj, ki bi lahko zaostrila spor in ogrozila delo sodišča, so dodali.

S sodišča so sporočili, da jih je Hrvaška v pismu z datumom 24. julij obvestila o poročanju hrvaških medijev o posnetkih pogovorov med takratnim slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik.

Zunanji minister: Ta zadeva v Parizu je mehurček

Zunanji minister je pred sejo vlade znova komentiral očitke, da ni ukrepal proti veleposlanici v Parizu Veroniki Stabej zaradi nepravilnosti, ki jih je odkril nadzor veleposlaništva. Ponovil je, da je to stara zgodba in da so ukrepali, in sicer so veleposlanici skrajšali mandat. Po njegovih besedah je zanimivo, da se ti očitki pojavljajo ravno zdaj. »Očitno imajo nekateri interes zrušiti ministra za zunanje zadeve,« je še dejal Erjavec in ocenil, da je ta interes zlasti »znotraj hiše«, seveda pa bi si tega po njegovih besedah želeli tudi nekateri v opoziciji, zato da bi vlada padla.

»Vidimo, da vlada dobro dela, javnost jo vse bolj podpira,« je še ocenil Erjavec in poudaril, da se ta scenarij ne bo uresničil. »Ta zadeva v Parizu je mehurček,« je pristavil.

Na ministra Erjavca sicer letijo očitki, da naj bi zavestno opustil ovadbo Stabejeve zaradi nepravilnosti, ki jih je odkril nadzor veleposlaništva v Parizu. Po anonimni ovadbi je policija MZZ sicer obvestila o anonimni prijavi proti Stabejevi zaradi domnevnih nepravilnosti na pariškem veleposlaništvu. Kot je v ponedeljek dejal generalni sekretar na MZZ Stanislav Vidovič, glede na že vloženo prijavo MZZ o ugotovitvah nadzora ni še posebej obveščalo policije.

Potek afere Prisluškovanje

Slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec je o podrobnostih z zaupnih razprav pri predsedniku sodišča Gilbertu Guillaumeu obveščal slovensko zunanje ministrstvo oziroma agentko Simono Drenik, med drugim tudi o tem, da je Slovenija na morju dobila vse, kar je hotela, je 22. julija poročal hrvaški časopis Večernji list.

Po razkritju je sledila ofenziva hrvaške politike za ustavitev arbitražnega postopka, slovenska stran pa je bila ob novicah o objavljenih posnetkih prisluškovanja in izjavah hrvaških politikov zadržana. Objava posnetkov prisluškovanja bo imela dolgoročne posledice za obe državi na več ravneh, zatrjujejo analitiki. Prva se je že zgodila: arbitražni sodnik Sekolec in agentka Drenikova sta dan po objavi posnetkov odstopila.

Slovenija je kot kandidata za novega arbitra predlagala predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama.

V dosje smo zbrali prispevke, ki prikazujejo potek afere, pojasnjujejo in komentirajo njeno ozadje.