Evropska komisija bo pomagala pri izvajanju arbitražne odločbe

Cerar in Juncker sta ugotovila, da je nastopil čas, da komisija priskoči na pomoč pri izvajanju arbitražne odločbe.

Objavljeno
10. november 2017 18.14
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Bruselj – Od Evropske komisije je v prihodnjih dneh ali tednih pričakovati korake v pomoč pri zagotavljanju izvajanja arbitražne odločbe, je danes v Bruslju povedal premier Miro Cerar po srečanju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Juncker je po Cerarjevih besedah zatrdil, da komisija vztraja pri večkrat izraženem stališču, da je treba arbitražno odločbo spoštovati in jo izvršiti.

V tem smislu sta z Junckerjem ugotovila, da je nastopil čas, da komisija pristopi k temu, kar je napovedala, torej da je pripravljena pomagati pri izvajanju arbitražne odločbe, je pojasnil Cerar.

V tej smeri bo komisija, kot je napovedal Juncker, storila nadaljnje korake, kajti zavedava se, da bo rok za pripravo izvajanja arbitražne odločbe kmalu potekel, je še povedal premier.

Cerar je Junckerju predstavil dejavnosti Slovenije v povezavi z izvajanjem arbitražne odločbe in pričakovanje, da bo tudi Hrvaška storila, kar mora.

Premier ni želel podrobneje govoriti o teh »korakih«, saj jih mora določiti Evropska komisija. »Prav je, da sama ponudi rešitev. Poudarjam pa, da gre za pomoč, kako zagotoviti izvajanje arbitražne odločbe. To sem večkrat poudaril, da ne bi bilo nesporazuma,« je izpostavil.

Cerar je po srečanju z Junckerjem izpostavil še eno temo pogovora: vprašanje nadzora na notranjih mejah v schengnu. Juncker je po njegovih besedah potrdil zavezo komisije, da si bo prizadevala za čimprejšnjo odpravo notranjega nadzora v schengnu, kjer zanj ni utemeljenih razlogov.

Ob tem je znova poudaril, da je notranji nadzor med Slovenijo in Avstrijo popolnoma neutemeljena, ter izrazil pričakovanje, da bo čim prej odpravljen. O tem se po njegovih besedah z Junckerjem strinjata. Notranji nadzor je v nasprotju z duhom schengna in deluje slabo na notranjo povezavo članic EU, je še izpostavil premier.