EXPO paviljon bodo dodelili z razpisom

Slovenski paviljon z Expa je vlada brezplačno obljubila občini Murska Sobota, zdaj za njegovo dodelitev pripravljajo javni razpis.

Objavljeno
23. februar 2016 16.56
Jože Pojbič, Polona Malovrh
Jože Pojbič, Polona Malovrh

Murska Sobota − Čeprav je imel murskosoboški župan Aleksander Jevšek ustna zagotovila, da bo vlada slovenski paviljon s svetovne razstave Expo v Milanu neodplačno prenesla na Mestno občino Murska Sobota, se to ne bo zgodilo. Na gospodarskem ministrstvu so si zadnji trenutek premislili in zdaj imajo že pripravljen javni razpis za oddajo paviljona, ki bo objavljen te dni.

Kljub temu da se je paviljon vsaj za zdaj Murski Soboti izmuznil iz rok, pa župan Jevšek vztraja pri tem, da paviljon, pa naj bo to slovenski z EXPA Milano ali pa kak drug, na predvidenem mestu med gramoznico Kamenšnica in avtocestnim počivališčem Murska Sobota sever v vsakem primeru postavijo kot nekakšna vrata v Pomurje.

»Ustno zagotovilo, da bo vlada paviljon brezplačno dodelila nam, sem res imel. A očitno je kdo pritisnil iz ozadja in so se na ministrstvu oziroma na vladi raje odločili za razpis. Mi ga čakamo, za dokumentacijo nam bo poslužil elaborat, ki smo ga za ministrstvo pripravili že prej in s katerim smo jih najprej prepričali, in zagotovo se bomo na razpis prijavili. Morda pa je tako celo bolje, da se izognemo morebitnim poznejšim očitkom o privilegiranosti ali o netransparentnosti dodelitve paviljona,« nam je včeraj dejal Jevšek.

Da je zamisel o paviljonu ob avtocesti, ki bi že od daleč opozarjal nase in v katerem bi se lahko naključnim gostom na zanimiv način predstavila pomurski turizem in gospodarstvo, dobra promocijska poteza, so se pred kratim strinjali tudi člani Razvojnega sveta pomurske regije in se dogovorili, da se za postavitev paviljona nekaj denarja nameni tudi iz sredstev pomurskega razvojnega zakona. V obdobju podaljšanja zakona o razvojni podpori Pomurski regiji bodo tako od desetih milijonov evrov, kolikor bo do konca leta 2017 skupaj na voljo za različne instrumente razvojnih spodbud, milijon evrov namenjen prav postavitvi in delovanju EXPO paviljona. Dodaten milijon evrov je za postavitev paviljona v letošnjem občinskem proračunu namenil soboški mestni svet, v mestni občini pa v prihodnje pričakujejo še sofinanciranje drugih pomurskih občin in podjetij, ki se bodo predstavljala v paviljonu. V proračunu je soboška občina predvidela tudi stroške zaposlitve dveh oseb, ki bosta skrbeli za oblikovanje programa in vsebin paviljona.

Zanimanje za paviljon pa je veliko tudi med drugimi slovenskimi občinami. Tako je prijavo občine Zagorje na razpis včeraj že napovedal njen župan Matjaž Švagan. »Mislimo resno in šli bomo do konca, vse pa bo odvisno od razpisnih pogojev, od odločitve občinskega sveta in od razpisnih pogojev, ki jih še ne poznamo. Vlada, ministri in uradniki bi vsaj z besedami vsi radi pomagali naši regiji, ki ima eno najvišjih stopenj brezposelnosti v državi. Zdaj je priložnost, da preidejo od besed k dejanjem.«

Na ministrstvu za gospodarstvo so bili včeraj skopi z izjavami in informacijami v zvezi z razpisom o dodeljevanju paviljona. Vodja službe za stike z javnostmi Stanka Ritonja nam je dejala le, da je razpis že pripravljen in da bo objavljen te dni, ni pa povedala, zakaj so si na ministrstvu premislili in tudi tega ne, ali bo šlo še vedno za brezplačen prenos paviljona ali pa bo treba zanj plačati.