Expo paviljon vendarle v Mursko Soboto

Expo paviljon bo postavljen v Prekmurju in bo promoviral Pomurje. Soboški župan obljublja, da do konca leta.

Objavljeno
27. julij 2016 18.18
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Po trimesečnem dodatnem premisleku se je vlada vendarle odločila, da slovenski paviljon s svetovne razstave Expo v Milanu preda v upravljanje mestni občini Murska Sobota, kar bo premier Cerar simbolično na predvideni lokaciji pri Murski Soboti opravil v petek. Na razpis se je sredi marca prijavilo pet občin, vlada pa se je namesto enega odločala štiri mesece.

Še na začetku letošnjega leta je sicer župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek imel neuradno zagotovilo vlade, da bo slovenski paviljon, ki so ga morali razdreti in odpeljati s prizorišča lanskoletne svetovne razstave Expo v Milanu, brez razpisa napodlagi idejnega projekta Vrata v Slovenijo - Vrata v Pomurje dodeljen soboški občini. Toda potem se je zapletlo in čeprav so v soboškem občinskem proračunu že predvideli denar za začetno naložbo in zagotovili zemljišče med avtocesto in gramoznico Kamenšnica, je agencija Spirit marca objavila razpis za upravljalca paviljona. Nanj so se z različnimi vsebinami prijavile občine Murska Sobota, Ptuj, Zagorje ob Savi, Kočevje in Ajdovščina in v vseh so nestrpno čakali odločitev razpisne komisije.


Expo paviljon bodo postavili med avtocestnim počivališčem Murska Sobota - Sever in gramoznico Kamenšnica. Foto: Jože Pojbič/Delo

Toda zaradi neznanih zapletov je komisija namesto enega odločala štiri mesece in vlada je tako šele sedaj izbrala upravljalca paviljona, kar je, tako kot na začetku, znova postala mestna občina Murska Sobota. Še pred tem je vlada tudi potrdila spremenjen program konkurenčnosti pomurske regije, v katerem je namenila 950.000 evrov za promocijo regije, od tega pa bo za postavitev in delovanje paviljona šlo 500.000 evrov.

»Zaradi trimesečnega zamika se bo zamaknila tudi postavitev paviljona. Prostorski akti so sicer že pripravljeni, s projektanti moramo samo še pripraviti dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, kar bo trajalo kakšen mesec ali dva, potem pa lahko začnemo z gradbenimi deli. Do konca leta bo konstrukcija paviljona v grobem verjetno že postavljena, dokončali pa jo bomo prihodnje leto,« pravi župan Jevšek.

»Paviljon si zamišljamo kot vrata v Slovenijo in Pomurje. V njem bomo na sodoben način z avdiovizualnimi sredstvi in kulinarično ponudbo predstavljali in prikazovali turizem, gospodarstvo in kulturo celotne regije in te predstavitve bodo nekaj posebnega ter bodo zagotovo pripomogle k izboljšanju konkurenčnih prednosti in razvojnih možnosti naše regije.«