Fakinu večinska podpora skupščine za tretji mandat na čelu ZZZS

Samo Fakin potrebuje še soglasje državnega zbora, ki mu ga je pred letom dni odrekel. SD tokrat za, SMC proti.

sre, 30.03.2016, 13:09; spremenjen: 19:53
Za tretji štiriletni mandat Sama Fakina na čelu ZZZS je zdaj edina ovira soglasje državnega zbora. In prav poslanci so bili tisti, ki so pred enim letom Fakinu izrekli nezaupnico. Na lanski aprilski seji državnega zbora se je samo enemu poslancu zdel primeren za vodenje zdravstvene blagajne, kar 57 pa jih je glasovalo proti. Tokrat se mu obeta več podpore. Najverjetneje se bodo enako kot lani opredelili pri opozicijski NSi, saj pravijo, da se v teh 12 mesecih ni zgodilo nič takega, kar bi spremenilo njihovo mnenje, pri SDS ne bodo vnaprej razlagali, kako bodo glasovali, a prav tako ugotavljajo, da ostajajo glavni pomisleki enaki, kot so bili pred letom. Pri Desusu, skupini nepovezanih (NP) in ZL se še niso pogovarjali o zadevi, a pri Desusu razmišljajo, da je situacija občutljiva, saj je bilo glede dosedanjega direktorja precej pomislekov, vendar se alternativa zanj v enem letu ni našla. Alenka Bratušek (NP) je pred dnevi izjavila, da bodo v državnem zboru težko našli argumente in glasovali proti, če bo Fakin že drugič dobil soglasje skupščine ZZZS,

Za novi Fakinov mandat bodo tokrat glasovali pri SD – vodja poslanske skupine Matjaž Han mu je napovedal podporo in pri tem poudaril, da »stranke, ki so mislile, da lahko pripeljejo novega in boljšega človeka, ga preprosto niso«. Pri SMC so očitni sarkazem preslišali, ali se bo koalicija uskladila pred glasovanjem, ki bi ga v državnem zboru morali izvesti pred 15. majem, sicer bo skupščina ZZZS znova imenovala vršilca dolžnosti, pa bi utegnilo biti bolj jasno že danes.

Pri SMC vztrajajo, da se Samo Fakin doslej ni izkazal kot nekdo, ki bi hotel poseči v sistem in ga izboljšati. »Za zdaj ni razloga, da bi glasovali drugače, kot smo prvič,« so nam dejali. Glede vodenja ZZZS je ta teden spregovoril tudi predsednik vlade Miro Cerar na Radiu Slovenija: »Če bi bila zdravstvena reforma možna z gospodom Fakinom, bi ga takoj podprl, ampak on je tam že dlje časa in v njegovem času enostavno ni prišlo do temeljnih sprememb na bolje.«

»Ne pravim, da ni bilo tudi marsikaj dobrega storjenega, ampak mi verjamemo, da za reformo potrebujemo drugega sogovornika. Ta hip ne vidim druge rešitve, kot da vztrajamo pri svojem stališču. Zagotovo bo neki premislek opravljen, ampak bomo videli, če lahko gospod Fakin ponudi kaj novega. Če je možno, da z njim vseeno izpeljemo to zgodbo, potem bi se lahko izkazalo to za sprejemljivo,« je dejal Cerar. Ne gre pa prezreti, da je Fakina podprla predstavnica vlade v skupščini ZZZS Eva Helena Zver. Pred glasovanjem je povedala, da se je pred letom dni vzdržala, tokrat pa bo za, ker zavod potrebuje strokovno močnega direktorja, in če vlada v vsem letu ni mogla najti drugega, ni razloga, da bi se vedejevstvo nadaljevalo.

Ljubljana – Zdravstvena blagajna (ZZZS) je imela lani 5,2 milijona evrov dobička, dodatnih sedem milijonov ima v rezervnem skladu, medtem pa vsaj 220.000 bolnih čaka na pregled ali operacijo. ZZZS vodi že devet let Samo Fakin, zdaj kot v. d. Skupščina ZZZS ga je znova izglasovala. Končno besedo imajo poslanci državnega zbora.

»Ko me je lani državni zbor zavrnil, sem porabil tri mesece, da sem razčistil sam s sabo in o svoji vlogi na ZZZS. Potem sem se odločil, da se borim naprej, kot da nisem v. d.,« je začel svoj nastop pred člani skupščine ZZZS Samo Fakin kot edini kandidat za generalnega direktorja.

Postopek imenovanja je takšen, da izmed prijavljenih enega kandidata izbere upravni odbor in ga da v odločanje skupščini ZZZS. Ta je že četrtič potrdila Fakina. »Upamo, da bo imenovanje v državnem zboru uspešno. Zelo pomembno je, da imamo direktorja s polnimi pooblastili, ker so projekti dolgoročni in ni dobro, če so njegova pooblastila začasna,« je dejala Lučka Böhm, predsednica upravnega odbora ZZZS. Lani ga je državni zbor zavrnil.

Fakinov program

»Predlagam, da se ZZZS preseli nekam drugam. Za dva milijona bolnikov, ki se iz dneva v dan borijo, da pridejo do zdravnika, je treba nekaj narediti. Prenoviti je treba zakone. Napovedi niso dobre, saj ministrica napoveduje prenovo obračunskih modelov, kar je izvorna pravica ZZZS. Poglavitna je avtonomija ZZZS,« je povedal na začetku predstavitve programa in navedel še druge sistemske cilje: zmanjšanje števila zdravstvenih domov, ustanovitev holdinga slovenskih bolnišnic, željo, da bi ZZZS dajal soglasje za izobraževanje specializantov, preoblikovanje koncesionarjev v negospodarske družbe, ki bi si dobiček delile z ZZZS, ustanovitev agencije za kakovost, uvedbo ničelne stopnje DDV za zdravila in medicinske pripomočke, trošarine na sladke pijače. Povejmo, da navedeno ni v pristojnosti ZZZS.

Fakin načrtuje spremeniti ZZZS v pravo zavarovalnico, ki ne bo odvisna od dnevne politike. Prizadeval si bo za pet ciljev: načrtovan in nemoten dostop do kakovostnih storitev, sprejemljive cene, dolgoročno zdravstveno varnost, promocijo zdravja in informiranje državljanov. Območne enote ZZZS bodo izvajale poglobljen nadzor in se ukvarjale z načrtovanjem. Bistveni za ZZZS so znanje in kadri, zato bodo nekateri znanje podvojili. Napovedal je specializacijo lastnih zdravnikov, ker na trgu zdravniškega kadra primanjkuje in noče nihče v službo na ZZZS. »Moj program je drzen. Treba je narediti preboj. Kar se mene tiče, sem pripravljen!« je sklenil Fakin.

29 za, 10 vzdržanih

Člani skupščine so v razpravi Fakina v glavnem podprli. Krivdo za čakalne dobe so prevalili na ministrico za zdravje. »Še zmeraj je boljše to, česar smo vajeni. Vsaj vem, kaj bom dobil. Občutek imam, da sledi mojim razmislekom. Korajžen je. Vlada ni nikoli natančno povedala, kaj je narobe,« je utemeljil svoj glas za Fakina Bojan Žvikart, predstavnik sindikatov. Podobno tudi drugi, ki menijo, da si bodo poslanci premislili in glasovali za Fakina.

Povezane novice

Po Fakinu Fakin?
14. marec ob 12:16
Upravni zavod Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za pozicijo generalnega direktorja ponovno predlaga Sama Fakina.
Prijavi sovražni govor