Fakinu večinska podpora skupščine za tretji mandat na čelu ZZZS

Samo Fakin potrebuje še soglasje državnega zbora, ki mu ga je pred letom dni odrekel. SD tokrat za, SMC proti.

Objavljeno
30. marec 2016 15.09
Milena Zupanič, Barbara Hočevar
Milena Zupanič, Barbara Hočevar
Ljubljana – Zdravstvena blagajna (ZZZS) je imela lani 5,2 milijona evrov dobička, dodatnih sedem milijonov ima v rezervnem skladu, medtem pa vsaj 220.000 bolnih čaka na pregled ali operacijo. ZZZS vodi že devet let Samo Fakin, zdaj kot v. d. Skupščina ZZZS ga je znova izglasovala. Končno besedo imajo poslanci državnega zbora.

»Ko me je lani državni zbor zavrnil, sem porabil tri mesece, da sem razčistil sam s sabo in o svoji vlogi na ZZZS. Potem sem se odločil, da se borim naprej, kot da nisem v. d.,« je začel svoj nastop pred člani skupščine ZZZS Samo Fakin kot edini kandidat za generalnega direktorja.

Postopek imenovanja je takšen, da izmed prijavljenih enega kandidata izbere upravni odbor in ga da v odločanje skupščini ZZZS. Ta je že četrtič potrdila Fakina. »Upamo, da bo imenovanje v državnem zboru uspešno. Zelo pomembno je, da imamo direktorja s polnimi pooblastili, ker so projekti dolgoročni in ni dobro, če so njegova pooblastila začasna,« je dejala Lučka Böhm, predsednica upravnega odbora ZZZS. Lani ga je državni zbor zavrnil.

Fakinov program

»Predlagam, da se ZZZS preseli nekam drugam. Za dva milijona bolnikov, ki se iz dneva v dan borijo, da pridejo do zdravnika, je treba nekaj narediti. Prenoviti je treba zakone. Napovedi niso dobre, saj ministrica napoveduje prenovo obračunskih modelov, kar je izvorna pravica ZZZS. Poglavitna je avtonomija ZZZS,« je povedal na začetku predstavitve programa in navedel še druge sistemske cilje: zmanjšanje števila zdravstvenih domov, ustanovitev holdinga slovenskih bolnišnic, željo, da bi ZZZS dajal soglasje za izobraževanje specializantov, preoblikovanje koncesionarjev v negospodarske družbe, ki bi si dobiček delile z ZZZS, ustanovitev agencije za kakovost, uvedbo ničelne stopnje DDV za zdravila in medicinske pripomočke, trošarine na sladke pijače. Povejmo, da navedeno ni v pristojnosti ZZZS.

Fakin načrtuje spremeniti ZZZS v pravo zavarovalnico, ki ne bo odvisna od dnevne politike. Prizadeval si bo za pet ciljev: načrtovan in nemoten dostop do kakovostnih storitev, sprejemljive cene, dolgoročno zdravstveno varnost, promocijo zdravja in informiranje državljanov. Območne enote ZZZS bodo izvajale poglobljen nadzor in se ukvarjale z načrtovanjem. Bistveni za ZZZS so znanje in kadri, zato bodo nekateri znanje podvojili. Napovedal je specializacijo lastnih zdravnikov, ker na trgu zdravniškega kadra primanjkuje in noče nihče v službo na ZZZS. »Moj program je drzen. Treba je narediti preboj. Kar se mene tiče, sem pripravljen!« je sklenil Fakin.

29 za, 10 vzdržanih

Člani skupščine so v razpravi Fakina v glavnem podprli. Krivdo za čakalne dobe so prevalili na ministrico za zdravje. »Še zmeraj je boljše to, česar smo vajeni. Vsaj vem, kaj bom dobil. Občutek imam, da sledi mojim razmislekom. Korajžen je. Vlada ni nikoli natančno povedala, kaj je narobe,« je utemeljil svoj glas za Fakina Bojan Žvikart, predstavnik sindikatov. Podobno tudi drugi, ki menijo, da si bodo poslanci premislili in glasovali za Fakina.