Fank: Če bi bil Zoran Petrovič, bi odstopil

Primer Koprivnikar: generalni direktor policije je napovedal nadaljevanje interne preiskave.

Objavljeno
02. marec 2016 15.18
mpi/Kronika
Sonja Merljak, De. P., J. Z.
Sonja Merljak, De. P., J. Z.

Ljubljana − Generalni direktor policije Marjan Fank se je odzval na včerajšnje pismo anonimnega policista, ki je policiste in šefa sindikata policistov Zorana Petroviča obtožil, da so v koordinirani akciji konec novembra lani ustavili ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in pri njem opravili test alkoholiziranosti.

»V slovenski policiji ostro obsojamo ravnanje, ki so ga osumljeni posamezni policisti. Njihovo ravnanje ni le neetično, ampak ima tudi elemente kaznivega dejanja, zato smo obvestili specializirano državno tožilstvo. Zavedamo se škode ki je bila storjena, saj dejanje meče temno luč na dobro delo večine policistov. Za takšno ravnanje ni opravičila.«

Dejal je, da bo zagovarjal in ščitil policiste, ki bodo delali strokovno in zakonito. Pokazal bo razumevanje tudi pri morebitnih manjših, nenamernih napakah, če nimajo posledic in če so policisti ravnali v duhu pravičnosti, saj ve, kaj to pomeni za njihovo motivacijo. »Za takšnimi ravnanji, ki so pogojena s kakršnimi koli drugimi motivi, pa ne morem stati.«

Fank upa, da njihovo ravnanje ne bo vplivalo na pogajanja in izhodišča policistov za doseganje njihovih legitimnih zahtev. Ravno včeraj je prišla iz vlade nova ponudba, ki je za policiste ugodnejša.

Skrbijo ga tudi izjave vpletenih, ki zdaj krivdo valijo na oba policista, ki sta ustavila ministra. Njihova krivda, torej krivda tistih, ki so ju k temu napeljali, je namreč enaka ali celo še večja.

Takšno ravnanje težko pripiše stanju v policiji ali sindikatu in nima ne s policijo ne z delovanjem celotnega sindikata nobene povezave. »Zato še težje razumem odločitev, ki je privedla do takšnega ravnanja.«

Napovedal je nadaljevanje interne preiskave. Nekorektno je, da vpleteni zdaj iščejo vir, ki je zadevo razkril. »Lahko samo izrazim zadovoljstvo, da je informacija prišla na dan.«

Dodal je, da so policisti v preteklosti že večkrat ustavili različne osebe, a da ne pomni, da bi bilo to kdaj spodbujano z motivi, ki se izkazujejo v sedanji korespondenci.

Povedal je še, da vpletena policista nista suspendirana in še delata.

Napovedal je, da bodo zadevo ustrezno obravnavali in da ne bo usmerjena le v policista, ki sta izvedla postopek, ampak v vse, ki so sodelovali pri napeljevanju. Počakali bodo na epilog preiskave, a ker za takšno ravnanje težko najdejo opravičilo, ne bodo razmišljali o milejši kazni.

Če bi se izkazalo, da je šlo za sindikalno aktivnost, kar upa, da se ne bo, ga bo zares zaskrbelo. Podpira sindikalni boj, ampak takih aktivnosti ne more podpreti. Tudi za predstavnike sindikata veljajo isti zakoni in predpisi kot za druge policiste.

Prepričan pa je, da bo dogodek vplival na njihov ugled v javnosti.

»Osumljeni kolegi so največ škode naredili sodelavcem, ki bodo zagotovo v postopkih tarča očitkov državljanov. Škoda ni bila narejena samo policiji kot instituciji, ampak vsakemu policistu posebej.«

»Če bi bil Zoran Petrovič, bi odstopil,« je še odgovoril na vprašanje, kaj bi naredil on sam, če bi bil predsednik policijskega sindikata.

Premier Miro Cerar se bo popoldne sestal z generalnim direktorjem Policije in ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar. Informacije od njiju želi čim prej, ker gre, kot pravi, za sum hude kršitve.

Ministrica zahtevala ponovno poročanje

Že dopoldne se je na Dobovi – med obiskom predsednika evropskega sveta Donalda Tuska – na zadevo odzvala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. »Včerajšnje razkritje je pokazalo, da obstajajo nova dejstva. Prvotni policijski nadzor jih ni mogel potrditi, ker je šlo za zasebno komunikacijo, do katere policija v tisti fazi ni imela dostopa. Na podlagi teh novih dejstev pa se bo nadzor seveda nadaljeval.« Györkös Žnidarjeva je zahtevala ponovno poročanje in pričakuje, da bo policija ukrepala v skladu z ugotovitvami in da bodo, če bo treba, izvedeni vsi ukrepi v skladu z delovnopravno zakonodajo. Na podlagi tega bo presodila, ali so potrebni dodatni ukrepi, ter o tem obvestila predsednika vlade.

Na vprašanje, ali bi zaradi tega moral odstopiti šef sindikata policistov Zoran Petrovič, ker da meče slabo luč na sindikat, je dejala, da je to vprašanje za članstvo, ki mu podeljuje mandat za njegovo poslanstvo. Sama pa se do tega ni opredelila. Poudarila je, da razkritje ne meče slabe luči na policijo, češ da ne gre za način funkcioniranja policije, ampak za nekaj posameznikov, in da ne prejudicira pogajanj med vlado in policisti.

Pogajanja se nadaljujejo

Györkös Žnidarjeva je povedala, da se je po teh razkritjih sestala s predsednikoma obeh sindikatov, Uroševičem in Petrovičem, in zdaj peljejo stvari naprej konstruktivno. O podrobnostih približevalnega predloga, ki ga bo danes ali jutri predstavila sindikatoma, ni hotela govoriti, prepričana pa je, da je ta predlog še en korak v smeri rešitve, ki je v korist slovenskih policistov. Meni, da je vladna pogajalska ekipa svoje delo izjemno dobro opravila. Vladni pogajalci so menda predlagali kar nekaj rešitev, ki izboljšujejo položaj policistov na preslabo vrednotenih delovnih mestih.

Letos v nakup 700 novih vozil in druge opreme

»To je eden od korakov do celovitega urejanja kariernega in plačnega sistema v policiji, vendar v teh pogajanjih vseh problemov ne bomo mogli rešiti. Je pa to del vseh ukrepov, ki smo jih v zadnjem letu sprejeli v korist policije,« je poudarila in povedala, da ima policija na voljo ogromno proračunskih sredstev, ki bodo letos namenjena za nakup 700 novih vozil in veliko nove opreme za policiste.