Fank: Policist ne bo kriv za kakšno daljšo kolono na mejnem prehodu

Zaradi zagotavljanja varnosti schengenskega prostora je slovenska policija dolžna začeti izvajati uredbo evropske komisije.

Objavljeno
05. april 2017 15.03
tre-POLICISTI IN BEGUNCI
Š. P., STA
Š. P., STA
Domžale − Ob uveljavitvi uredbe EU o nadzoru nad schengensko mejo bo gotovo nastala tudi kakšna daljša kolona oziroma bo treba počakati kakšno uro več na mejnih prehodih, vendar pa za to ne bo kriv policist, je dejal generalni direktor policije Marjan Fank. Policija se bo trudila, da bodo kolone čim krajše, in obveščala javnost o obremenjenosti prehodov, je zatrdil.

Zaradi zagotavljanja varnosti schengenskega prostora je tudi slovenska policija dolžna začeti izvajati uredbo evropske komisije. To pomeni več postopkov in drugačen način prehajanja meje za vse, ki so bili doslej deležni bonitet, je pojasnil.

»Pri tem zelo hitro spregledamo, kaj je sploh namen te uredbe. Zagotavljanje varnosti,« je poudaril ob robu podpisa pogodbe policije in ministrstva za infrastrukturo o sodelovanju v nacionalnem centru za upravljanje prometa.

V vodstvu policije se zavedajo organizacijskih težav, ki jih bo povzročilo izvajanje uredbe. »Mi se bomo trudili, da bodo te kolone čim krajše, če seveda bodo,« je zatrdil.

Prav tako bo policija pravočasno obveščala javnost, kje lahko nastanejo zastoji ter kateri mejni prehodi so bolj in kateri manj obremenjeni. Bo pa izvajanje uredbe v tem pogledu vplivalo tudi na organizacijo potovanj, saj bo treba čas prehoda meje prilagoditi razmeram, je dejal.

Fank je še pojasnil, da se je ravno v teh dneh sestal s predstavniki obeh policijskih sindikatov, s katerimi so spregovorili o kadrovskem deficitu v policiji. Ta se po njegovih besedah ne izraža le na mejnih prehodih. »Večja težava je ta, da bomo samo delno lahko krepili mejne enote v konicah na mejnih prehodih,« je pojasnil.

Večjih tehničnih pomanjkljivosti na mejnih prehodih niso zasledili, kljub vsemu pa tudi na tej ravni iščejo rešitve, ki bi olajšale prehod meje.

Fank je pri tem potrdil, da so se na to temo že večkrat sestali tudi s kolegi iz Hrvaške. Dorekli so nekaj zadev, povezanih s skupnim nastopom in uravnavanjem prometnih tokov. »Vemo pa, da se težavam ne bomo mogli v celoti izogniti,« je še dodal Fank.