Farmo bi kupili in jo pokopali

Župan občine Gornja Radgona se hoče znebiti prašičereje in vlagati v turizem.

Objavljeno
10. junij 2015 10.12
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Gornja Radgona – Župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko nam je potrdil, da se občina s kmetijsko zadrugo Radgona resno pogovarja o odkupu opuščene prašičje farme v Podgradu. Farmo bi porušili in skoraj deset hektarov veliko območje namenili turistično-rekreacijski dejavnosti in stanovanjski gradnji.

»Da, zainteresirani smo za odkup farme, saj bomo le tako lahko zagotovo preprečili njeno ponovno oživitev, obenem pa bomo lahko razvoj tega območja usmerili v skladu z našimi prostorskimi načrti,« pravi radgonski župan Stanko Rojko. Občinska uprava je že dala izdelati študijo o tem, kolikšni bi bili stroški odkupa, rušenja farme in ureditve zemljišč. Župan pravi, da bi stroški sanacije območja krepko presegli vrednost materiala in surovin, ki bi jih lahko prodali po rušenju farme. Kakšen milijon evrov bi bilo pri tem minusa, ki pa bi se lahko hitro spremenil v plus, če bi občini uspelo po normalni ceni prodati zazidalna zemljišča. »Vse to bomo verjetno že jeseni predstavili občinskemu svetu in svetniki naj se odločijo, ali bomo šli v nakup ali ne. Če bodo za, bomo še letos z zadrugo podpisali pismo o nameri in v občinskem proračunu za prihodnje leto predvideli denar za nakup.«

Resne pogovore o nakupu je potrdil tudi direktor KZ Radgona Danilo Rihtarič, ki je še pred dobrimi tremi leti kot direktor Kmetijstva Črnci opuščeno farmo Prašičereje Podgrad kupil v stečajnem postopku za pol milijona evrov in jo hotel nemudoma obnoviti ter vanjo vseliti 750 plemenskih svinj. Toda takrat so se ponovni oživitvi farme uprli krajani Podgrada, radgonske občine in Avstrijci, ki jim je farma pred leti, ko je še delovala, z izpusti gnojevke v Muro in s smradom kvarila posel v bližnjem termalnem zdravilišču v avstrijski Radgoni. Zaradi nasprotovanj je Rihtarič farmo skupaj z vsemi zemljišči in dvema velikima vsedalnima lagunama za gnojevko ponudil v odkup Avstrijcem, a se z njimi ni mogel dogovoriti za primerno ceno.

Pozneje se je vse skupaj ustavilo zaradi lastniških sprememb v Kmetijstvu Črnci, ki je bilo lastnik farme. To je bilo v času nakupa farme v polovični lasti Tovarne močnih krmil Črnci, polovična lastnica pa je bila KZ Radgona. Zaradi finančnih težav so se lastniki Tovarne močnih krmil Črnci odločili, da prodajo svojo polovico: 20-odstotni delež je odkupila zadruga, 30-odstotnega pa samo Kmetijstvo Črnci, ki zato potem ni imelo več denarja za naložbo v podgrajsko farmo in jo hoče zdaj prodati.