Farmo v Podgradu spet urejajo za prašiče

V Kmetijstvu Črnci niso dobili ponudbe, zato jo bodo znova začeli pripravljati za vselitev prašičev.

Objavljeno
06. november 2012 16.10
*bakal* Podgrad
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Gornja Radgona - Nekaj časa je kazalo, da bodo Avstrijci odkupili prašičjo farmo v Podgradu od Kmetijstva Črnci, da bi preprečili ponovno oživitev prašičjereje. A ker do včeraj niso dobili njihovega odgovora, nameravajo v Kmetijstvu Črnci nadaljevati priprave na vselitev plemenskih svinj.

Kmetijstvo Črnci je pred letom dni v stečajnem postopku za pol milijona evrov kupilo izpraznjeno prašičjo farmo v Podgradu in jo nameravalo znova oživiti. Najprej so se temu uprli prebivalci Podgrada, ki so ustanovili Civilno iniciativo, obnovi v neposredni bližini Gornje Radgone, reke Mure in meje z Avstrijo pa je nasprotoval tudi radgonski občinski svet in Avstrijci, ki se na drugi strani reke ukvarjajo s turizmom in jim je smrad farme že prej povzročal velike preglavice.

Za Avstrijce cena previsoka

Direktor Kmetijstva Črnci Danilo Rihtarič je zaradi nasprotovanja farmo najprej ponudil v odkup občini Gornja Radgona, a je župan Anton Kampuš temu nasprotoval. Letos so se lastniki farme začeli o odkupu pogajati z Avstrijci - predstavniki občin Bad Radkersburg in Radgona - okolica, turističnega združenja in največjega turističnega podjetja Mare Gruppe. Avstrijci so bili zgroženi, ker je Rihtarič za farmo najprej hotel 2,6 milijona evrov, ceno je nato znižal na 1,8 milijona evrov, zdaj pa pravi, da se je o njej še mogoče pogajati.

Avstrijcem so posredovali tudi grobo oceno stroškov rušenja hlevov in drugih objektov - to naj bi stalo približno milijon evrov - toda odgovora z avstrijske strani ni bilo, pravi Rihtarič. Ker se Avstrijci do konca oktobra niso odločili, so v Kmetijstvu Črnci sklenili, da bodo nadaljevali priprave na vselitev 750 plemenskih svinj.

»Ker z avstrijske strani nismo dobili zagotovila, da nameravajo farmo odkupiti, bomo že ta teden začeli izbirati najugodnejšega izvajalca za obnovo električne napeljave na farmi. Projekte za to že imamo. S pripravami bomo nato nadaljevali. Seveda se je še mogoče dogovoriti z Avstrijci, toda potem bo treba pokriti še stroške, ki bodo nastali,« pravi direktor Rihtarič.

Premalo informacij za odločitev o nakupu

Iz skupine podjetij Mare, ki je zdaj še edini pogajalec s Kmetijstvom Črnci, so nam včeraj sporočili, da imajo za odločitev o nakupu še premalo informacij. »Dokler nam Kmetijstvo Črnci ne bo dalo vseh pomembnih informacij, nadaljnja pogajanja nimajo smisla,« pravi pooblaščenec lastnikov skupine Mare Michael Damitner in dodaja, da bo podjetje še naprej nasprotovalo ponovni oživitvi farme in da bo to poskušalo preprečiti z vsemi pravnimi in političnimi sredstvi, ki so jim na voljo. Župan Mestne občine Bad Radkersburg Josef Sommer nam je povedal, da si tudi občina še vedno prizadeva najti rešitev in da se bodo zato novembra o problemu pogovarjali s predstavniki štajerske deželne vlade.

Predsednik Civilne pobude Podgrad Bogdan Hafner je dejal, da Kmetijstvo Črnci nima vseh potrebnih dovoljenj in soglasij za obnovo in ponovni zagon farme in da bodo, če se bo prenova začela, od inšpekcijskih služb zahtevali dosledno preverjanje vseh pogojev za gradbena dela, za spremembo namembnosti čistilne naprave skladišče gnojevke in za vse drugo. »Zahtevali bomo, da bo vse v skladu z veljavno zakonodajo in če bo Kmetijstvo Črnci v resnici imelo vse urejeno, se bomo s tem strinjali.«