Festival kave navdušil Tržačane

Kulinarične prireditve privabljajo vse več obiskovalcev, tudi na celjsko sejmišče.

Objavljeno
21. februar 2017 10.22
Festival kave
Brane Piano
Brane Piano
Celje − Več kot 7000 obiskovalcev si je ob koncu tedna ogledalo Festival kave in Festival Kulinart na celjskem sejmišču in zadovoljni so bili tudi člani združenja proizvajalcev in trgovcev s kavo iz Trsta (Trieste Coffee Association), ki je bilo partner festivala kave.

»Ne samo profesionalci, tudi ljubitelji kave so postavljali profesionalna vprašanja,« je povedal predsednik združenja Fabrizio Polojaz. Po njegovem se kultura pitja kave in zanimanje zanjo povečujeta, celjski festival kave pa se lahko že ob svoji drugi ponovitvi enakovredno kosa s podobnimi festivali v širši regiji. Tudi drugi ponudniki kave in izdelkov iz nje, med njimi tudi domači, so bili zadovoljni predvsem z obsegom na festivalu sklenjenih poslov in partnerstev.

Oba festivala je pripravila družba Celjski sejem in vodja festivalov Nina Ermenc Pangerl je povedala, da je posrečena prav kombinacija obeh prireditev − na eni strani ponudbe kave in na drugi domače, predvsem slovenske kulinarike: »Ljudje spijejo kavo, nekaj pojejo na sosednjem Kulinartu, potem pa se spet vrnejo na festival kave.«

Na povečano zanimanje v zadnjih letih tudi v Sloveniji se v Celjskem sejmu ob prirejanju tradicionalnih sejmov odzivajo z organiziranjem vmesnih kulinaričnih festivalov. Že aprila bosta na sejmišču Festival sira, olj, vina in rib ter Festival Palačink in cesarskega praženca, junija Festival piva, burgerjev in čilija, novembra pa Festival vina, pršuta in salam.

A kuhalo in predvsem zdravo se bo jedlo tudi na spomladanskem sejemskem trojčku Flora, Poroka in Altermed, ki bodo v Celju marca. Nataša Vodušek Fras s Celjskega sejma pravi, da se bodo takrat s kulinaričnimi dobrotami predstavile tudi slovenskeo Eko šole. Videti jih bo mogoče v okviru sejma Altermed, letošnja tema predstavitev pa bo odgovorno ravnanje s hrano in lokalno pridelana hrana.