Festival recikliranja najbolj dizajnerski doslej

Dogajanje so letos preselili na ulico in pripravili natečaj najboljših izdelkov iz odpadnega materiala.

Objavljeno
22. september 2017 23.12
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Festival Reci:Design, podobe recikliranja je zdaj že tradicionalni, edini takšen festival pri nas. Vsak je bil drugačen, saj, kot pravijo organizatorji, še vedno iščejo pravo formo. Je pa letos zagotovo najbolj dizajnerski doslej, dela ustvarjalcev so do konca septembra še na ogled v središču mesta.

Ideja festivala je, da je vsak odpadek lahko tudi material za nov, unikaten izdelek s svojo uporabno in tudi estetsko vrednostjo. Da bi festival dodatno začinili in hkrati privabili čim več razstavljavcev, so letos že pred njegovim začetkom pripravili natečaj za najboljši izdelek iz odpadnega materiala. Žirija je pri tem upoštevala vse od ideje, izpeljave, funkcije in uporabnosti do ekonomskega potenciala. Na natečaj se je prijavilo 22 oblikovalcev, nekateri so zgolj ljubitelji, a zato nič slabši. Je pa sodelovanje oblikovalskih šol in fakultet prineslo večjo kakovost, pravi ena izmed organizatorjev Nuša Komplet Peperko: »Letos je to res dizajnerski festival. Izdelki so bolj dodelani.«

Žirijo v sestavi arhitekta Tanja Barle in Gorazd Furman Oman ter oblikovalec Grega Likar sta najbolj prepričali Maja Grobler in Valentina Arčan, ki sta zasnovali biorazgradljive lončke. Kot je pojasnila Komplet Peperkova, je njun izdelek še korak naprej: »Nista le reciklirali odpada, ampak sta razmišljali, kako nadomestiti izdelek, v tem primeru plastične lončke, ki jih uporabljamo, ko kupimo rastlino in jo v tem lončku prinesemo domov. Biorazgradljivi lončki so iz odpadnega listja, vezivo pa je časopisni papir.«

Predstavljeni vsi izdelki

Katarina Merslavič in Špela Čuk sta izdelali potovalko iz odsluženih varnostnih pasov in si prislužili drugo nagrado, Lin Gerkman in Jakob Koncut pa sta tretjo nagrado dobila za kartonsko luč. Priznanji je dobila še Urška Špeh za torbico iz kavnih vrečk in za svetilko iz odpadnega materiala. Prav vsi izdelki, ki so jih prijavili na natečaj z denarnimi nagradami, so predstavljeni na panojih pred turističnim informacijskim centrom na Glavnem trgu, zmagovalni bodo v TIC na ogled še do konca septembra.

V izložbah v umetniški četrti je na ogled še razvoj festivala, ki vsako leto prinaša predvsem dobre ideje. Med njimi tudi takšne, ki niso nagrajene. Na primer otroški avto, ki ima vse, kar imajo pravi avtomobili, narejen pa je izključno iz odpadnega materiala, tudi deli naprav za fitnes so v njem. Maja Modrijan, ki si že več kot 15 let ni kupila novega oblačila, je iz odpadnih hlač naredila balerinke oziroma hlačerinke. V spremljevalnem programu so izdali priročnik Reci:džinsDesign z desetimi idejami za predelavo odpadnega džinsa z natančnim postopkom izdelave.